Havi ciklusunk szakaszai a Holddal kapcsolódva

2022.01.24

A menstruációs vérzésünkkel közvetlenül vagyunk összekapcsolva a Hold erejéhez.

Mint egy gondos kertész, aki figyeli a Hold járását és ennek megfelelően ápolja növényeit, a lehető legjobbat tesszük mi is magunkkal, ha így gondoskodunk magunkról is.

A Hold hatással van Földünk vizeire, és minden élőlényre, nedveinkre, érzéseinkre, tudatalattinkra, álmainkra, és szexualitásunkra is.

Kapcsolódva a Holdhoz, energiáját felhasználva, erőt tudunk meríteni belőle nőiségünk kibontásához, még teljesebb megéléséhez.

Összekapcsolódva e misztikus bolygó erejével hormonjaink finom, összehangolt munkája meghatározza működésünket, így a menstruációs ciklusunk különböző szakaszaiban mindig másra hív. Pihenésre, kiáradásra, befogadásra, táplálásra, elengedésre... akár csak a természet, az évszakok ritmikusan, a nagy rendet követve, az Élet-Halál-Élet végtelen, titokzatos körforgását járjuk.

Ha figyelmen kívül hagyjuk a természet rendjét, ezzel együtt a saját rendünket, s így nem megfelelően táplálkozva, mozogva, kapcsolódva, élve, kibillenünk egyensúlyunkból, teremtünk táptalajt női betegségeinknek.

Ha együttműködünk ezzel a havi-, és a már korábban leírt napi ritmussal, más írásaimban szó lesz az évköri, életköri ritmussal, akkor könnyebben meg tudjuk őrizni egészségünket. A célunk ezek tudatosítása, és a hozzájuk tartozó rítusok gyakorlása, életünkbe való beépítése.

A Hold, mint női-, pozitív minőség, csendes, rejtélyes, lenyűgöző, változékony. A tudattalan, a képzeletbeliség, az álom tartozik hozzá, a lelkiség, a varázslat, a gömbölyűség, a passzivitás, a szépség, a misztikum. Akárcsak a nő.

Ahogy tükröződik a Hold a vízben, összeköti az eget és a földet. A Hold kultuszokban törekedtek, hogy a földi, égivé váljon. Még az időt is a Holddal mérték, nem a nappal.

Gáborjáni Réka szerint, amit én is hiszek, tapasztalok, "a nő szellemi útja a testen, annak különféle változásainak megértésén és megélésén keresztül vezet."

Amikor már nem menstruálunk, hanem már visszatartjuk holdvérünket a bölcs női életkörünkben járva, marad ciklikusságunk, érdemes figyelni magunkat a Hold fázisait, a Nap járását, az évszakok körforgását követve, s velük együtt áramolni.

Ha újra a természet rendjét követjük, szakralitással töltjük meg napjainkat, a napi rítusokra alapozva, havi ciklusunkban hangolódunk magunkra, testi-lelki szinten, majd az évszakok járását követve évkörileg, és vele párhuzamosan életkörileg, rendben leszünk.

Előzőleg a napi rítusokat fejtettem ki, most a havi ciklus rítusait osztom meg a Kedves olvasóval a Holddal járva, szakaszról-szakaszra végig holdidőnkben.

  • Sötét Hold - menstruáció - én idő - este/éjjel - tél - alkímia bölcsesség - varázslónő/vénség
  • Újhold - menstruáció vége felé - átalakulás vége - hajnal - kora tavasz - újjászületés - sötét anya
  • Növő Hold - menstruáció után - tervezés - délelőtt - tavasz - ártatlanság/bimbózás - leány/szűz
  • Telihold előtt - ovuláció előtt - szív nyílása - késő délelőtt - kora nyár - örömtánc/szabadság - vértestvér/szerető
  • Telihold - ovuláció - teremtés - dél - nyár - teljesség/gondoskodás - anya
  • Telihold után - ovuláció után - megtartás - kora délután - kora ősz - áldás - bába
  • Fogyó Hold - ovuláció után - érlelés - délután - ősz - egyediség/erő/hatalom - amazon/matriarcha
  • Sötét Hold előtt - menstruáció előtt - készülés az elengedésre - késő délután - késő ősz - mélység/bölcsesség - papnő

Ezek a szakaszok könnyedén átjárhatók, egymásba folyók és semmiképpen nem élesen elhatároltak és időnként átviláglanak egy korábbi szakaszba, és mindenképpen egymást támogatják, kiegészítik, és együtt teszik egésszé, élővé, dinamikussá, és folyton változóvá életünket.