Táplálkozás az 5 elem jegyében
Táplálkozás az 5 elem jegyében
A hagyományos kínai orvoslás tana szerint öt elem befolyásolja életünket, testünk egész működését megszületésünktől halálunkig.
A fa, a tűz, a föld, a fém, a víz elem dinamikus körforgásban energiát, valamilyen irányú mozgást sugároz felénk.
A legfontosabb öt elem
Az
öt elem az életerő öt különböző tulajdonságát jelképezi,
amely meghatározott, ciklikus formában követi a természet
körforgását. Ciklikus mozgásban következnek egymás után az
évszakok (tavasz, nyár, ősz, tél + a nyárutó beékelődésével)
vagy a napszakok (hajnal [reggel], délelőtt [dél], délután,
este, késő este).
A fa jelképezi az újjászületést, a
tavaszt, a mozgásba lendülést, a szelet, a belső dinamizmusra
utaló tulajdonságot. Szerve az epe és a máj. A fa energiája
élteti a tüzet.
A tűz szétterjed, növekszik, izzik. A forró
nyarat jelenti. Szerve a szív és a vékonybél. A tűzből hamu
lesz, pernye, amely a földbe olvad.
A föld semleges elem. A
beteljesedést, a beérést, a termékenységet képviseli. Évszaka
a nyárutó, szervrendszere a lép, a gyomor és a kötőszövetek. A
földben képződik a fém.
A fém az ősz hűvösségét,
tisztaságát és szárazságát sugározza. Szerve a tüdő és a
vastagbél.
A víz elem a tél, a hidegséget, a megnyugvást és
egyben a halált is jelképezi. Belső szerveink közül a vese és a
húgyhólyag tartozik ide.
A víz energiát ad a fának a
kirügyezéshez, és kezdődik elölről egy - lehetőség szerint
- kiegyensúlyozott körforgás.
Bővebben a témáról:
Az 5 elem és a lelked
Táplálkozz
az öt elem tana szerint
Ha az egyensúly megbomlik
A
nyugati táplálkozási szokásoktól eltérően a hangsúly nem az
étel kalória-, ásványisó- és vitamintartalmán van, hanem a
bennük lévő energiatartalmon.
Az elemek akkor működnek
ideálisan, ha szabályozzák egymás tevékenységét: a fa elem
egyensúlyban tartja a földet, a föld elem a vizet, a víz elem a
tűz elemet, a tűz elem a fa elemet, úgy, hogy a fent leírt
ciklikus sorrend megmaradjon. Ha az egyik elemből - például
helytelen táplálkozás során - több vagy kevesebb jut be a
szervezetünkbe, a harmónia megbomlik, és különböző betegségek
fejlődnek ki. Ennek gyógyítására, megelőzésére a hagyományos
kínai orvoslással foglalkozó szakemberek különböző kérdések,
horoszkóp elemzése alapján úgynevezett kórelőzményt,
anamnézist állítanak fel, amelynek fontos részét alkotják a
táplálkozásunkra, étkezési, ételkészítési szokásainkra
vonatkozó kérdések is.
Hová soroljuk az ételeket
az öt elem szerint?
• Fa elem: tönkölybúza,
paradicsom, petrezselyem, sóska, áfonya, ananász,
citrusgyümölcsök, ecet, málna, eper, meggy, tejtermékek,
élesztő, csirke, búzasör, hibiszkusz, mályva.
• Víz elem: csicseriborsó, lencse, halak, lazac, kaviár, kagyló, ásványvíz, algák, szójaszósz, miszó.
Az ételek ízhatása
-
Savanykás íz: faenergia. Elősegíti a testnedvek megtartását. Ha
a szervezetünkben valahol gyulladásos állapot lép fel, fa
elemekkel ellensúlyozni tudjuk. Idetartozik többek között:
áfonya, alma, kefir, szőlő, paradicsom, savanyú káposzta.
-
Kesernyés íz: tűz elem. Idetartozik többek között: hajdina,
rozs, retek, endívia.
- Édeskés íz: föld elem. Idetartozik
többek között: rizs, kukorica, banán, datolya.
-
Pikáns/csípős íz: fém elem. A csípős íz legfőbb erénye
baktériumölő hatása (megfázáskor ezért érdemes hagymát,
tormát, retket enni) és az energiák felpezsdítése. Idetartozik
többek között: hagyma, retek, vodka stb.
- Sós íz: víz
elem. Kis mennyiségben segíti a testnedvek felépítését, nagy
mennyiségben viszont kiszárítja. Idetartozik többek között:
kaviár, kagyló, szardínia.
Táplálkozás az öt elemmel
Ahhoz,
hogy az étel harmóniába kerüljön, a következő feltételeknek
kell teljesülni:
- Alapvető követelmény, hogy a hozzávalókat
az elemek sorrendjében tedd a lábosba, így alkotsz egy teljes
energiakört. Vagyis a sorrend:
tűz - föld - fém - víz -
fa.
- Mindig annak az elemnek lesz a legerősebb hatása, amely
utoljára kerül bele a lábosba. Ha ez például a tűz elem, akkor
annak a melegítő hatása fog érvényesülni.
- Lehetőleg
minden elem benne legyen egy ételben! Különben felbomlik a
harmónia egyensúlya.
Egy étel elkészítése során több energiakört
is megtehetsz. Így növekszik az étel energiatartalma
is.
Példák:
Ánizstea
Tűz - föld
- fém - víz - fa
Forró víz, ánizs, méz, szegfűszeg,
hideg víz, citromlé
Forrald fel a vizet, és tedd bele az
ánizsmagot. Kis ideig hagyd állni, majd add hozzá a mézet, a
szegfűszeget. Adj hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet, majd a
citromlevet.
Mákos guba
Tűz - föld -
fém - víz - fa
Forró víz, tej, méz, mák, mazsola, őrölt
szegfűszeg, só, kifli, citromhéj
Forralj fel kb. 1-1 deci
tejet és vizet. Tegyél bele 3 evőkanál mézet, szegfűszeget és
sót.
A szikkadt kiflit vágd fel karikákra, és tedd egy jénai
tálba. Locsold meg a meleg tejes sziruppal. Szórj rá darált mákot
és mazsolát és egy kevés reszelt citromhéjat.
Égesd a zsírt tűz elemmel
A
hagyományos kínai orvoslás szerint nem szabad túl gyorsan
megszabadulni a felesleges kilóktól, mivel a bőr nem tud gyorsan
regenerálódni, ezért havonta 1,5-2 kilogramm fogyás ajánlott.
Hosszabb távú fogyókúra és többkilónyi súlyfelesleg esetén
ajánlott egy szakértőt felkeresni, aki személyre szabott étrendet
állít össze, és segít az úgynevezett pontfogások
elsajátításával, amelyek segítségével a bőr jobban tud
regenerálódni.
Túlsúlyosság akkor lép fel, ha
szervezetünkben anyagcserezavar jelentkezik. Ennek oka a tűz elem
hiánya, amely nem tudja teljesíteni működését, nem égeti el a
zsírt, és az a
vízzel együtt felhalmozódik testünkben. Ezért
egészen addig, amíg az anyagcsere egyensúlya helyre nem áll,
túlnyomórészt tűz elemet kell fogyasztani, a semleges föld
elemhez tartozó ételekkel kiegészítve.
• Egynapos mintaétrend a tűz
jegyében •
Reggeli előtt ajánlott egy csésze
meleg tea elfogyasztása. Ez felkészíti a gyomrunkat a reggeli
megemésztésére és elindítja a bélműködést.
Reggeli
(ajánlott időpontja 7-9 óra között):
Teljes
kiőrlésű pirítós (teljes kiőrlésű kenyér fogyasztásakor
a gyomornak többet kell dolgoznia, mint amikor fehér kenyeret
eszünk, és már ezzel is beindul a fogyás). A tetejére
kerülhet ghí (tisztított, vagyis megolvasztott, felforralt,
majd átszűrt vaj), kecske- vagy juhsajt. Kiegészítésképpen
fogyasztható hozzá fehér vagy fekete retek, vörös káposzta
levele. Forró zöld tea. (Alacsony vérnyomásúaknál a kávé
is megengedett.)
Tízórai (9-11 között):
Együnk valami édeset (ez megemeli a vércukorszintet), mint
pár szem mazsola vagy 1 evőkanál méz és/vagy édes alma, vagy
nem primőr zöldség (sárgarépa, paszternák).
Ebéd
(13-15 óra között):
Zöldségleves, főzelék
(nem rántva, hanem habarással készítve) vagy barna rizs,
grillezett hús.
Uzsonna (15-17):
Valamilyen tűz elemű gyümölcs, például birsalma,
birskörte, grépfrút.
Vacsora (17-19 óráig): pirítós
kenyér tökmagolajjal vagy ghível megkenve, mellé 1-2 gerezd
fokhagyma vagy bármilyen más hagyma. Elfogyasztható mellé
kevéske vermut, keserű likőr vagy vörösbor (ebből nőknek
maximum 1,5 dl, férfiaknak maximum 3 dl ajánlott).
Letöltve: NLCafé, 2016.11.21. íródott: 2008.02.27.