Táplálkozás az 5 elem jegyében

Táplálkozás az 5 elem jegyében

A hagyományos kínai orvoslás tana szerint öt elem befolyásolja életünket, testünk egész működését megszületésünktől halálunkig.

A fa, a tűz, a föld, a fém, a víz elem dinamikus körforgásban energiát, valamilyen irányú mozgást sugároz felénk.

A legfontosabb öt elem

Az öt elem az életerő öt különböző tulajdonságát jelképezi, amely meghatározott, ciklikus formában követi a természet körforgását. Ciklikus mozgásban következnek egymás után az évszakok (tavasz, nyár, ősz, tél + a nyárutó beékelődésével) vagy a napszakok (hajnal [reggel], délelőtt [dél], délután, este, késő este).
A fa jelképezi az újjászületést, a tavaszt, a mozgásba lendülést, a szelet, a belső dinamizmusra utaló tulajdonságot. Szerve az epe és a máj. A fa energiája élteti a tüzet.
A tűz szétterjed, növekszik, izzik. A forró nyarat jelenti. Szerve a szív és a vékonybél. A tűzből hamu lesz, pernye, amely a földbe olvad.
A föld semleges elem. A beteljesedést, a beérést, a termékenységet képviseli. Évszaka a nyárutó, szervrendszere a lép, a gyomor és a kötőszövetek. A földben képződik a fém.
A fém az ősz hűvösségét, tisztaságát és szárazságát sugározza. Szerve a tüdő és a vastagbél.
A víz elem a tél, a hidegséget, a megnyugvást és egyben a halált is jelképezi. Belső szerveink közül a vese és a húgyhólyag tartozik ide.
A víz energiát ad a fának a kirügyezéshez, és kezdődik elölről egy - lehetőség szerint - kiegyensúlyozott körforgás.

Bővebben a témáról:

Az 5 elem és a lelked

Táplálkozz az öt elem tana szerint

Ha az egyensúly megbomlik
A nyugati táplálkozási szokásoktól eltérően a hangsúly nem az étel kalória-, ásványisó- és vitamintartalmán van, hanem a bennük lévő energiatartalmon.
Az elemek akkor működnek ideálisan, ha szabályozzák egymás tevékenységét: a fa elem egyensúlyban tartja a földet, a föld elem a vizet, a víz elem a tűz elemet, a tűz elem a fa elemet, úgy, hogy a fent leírt ciklikus sorrend megmaradjon. Ha az egyik elemből - például helytelen táplálkozás során - több vagy kevesebb jut be a szervezetünkbe, a harmónia megbomlik, és különböző betegségek fejlődnek ki. Ennek gyógyítására, megelőzésére a hagyományos kínai orvoslással foglalkozó szakemberek különböző kérdések, horoszkóp elemzése alapján úgynevezett kórelőzményt, anamnézist állítanak fel, amelynek fontos részét alkotják a táplálkozásunkra, étkezési, ételkészítési szokásainkra vonatkozó kérdések is.
Hová soroljuk az ételeket az öt elem szerint?

• Fa elem: tönkölybúza, paradicsom, petrezselyem, sóska, áfonya, ananász, citrusgyümölcsök, ecet, málna, eper, meggy, tejtermékek, élesztő, csirke, búzasör, hibiszkusz, mályva.

• Víz elem: csicseriborsó, lencse, halak, lazac, kaviár, kagyló, ásványvíz, algák, szójaszósz, miszó.

Az ételek ízhatása

- Savanykás íz: faenergia. Elősegíti a testnedvek megtartását. Ha a szervezetünkben valahol gyulladásos állapot lép fel, fa elemekkel ellensúlyozni tudjuk. Idetartozik többek között: áfonya, alma, kefir, szőlő, paradicsom, savanyú káposzta.
- Kesernyés íz: tűz elem. Idetartozik többek között: hajdina, rozs, retek, endívia.
- Édeskés íz: föld elem. Idetartozik többek között: rizs, kukorica, banán, datolya.
- Pikáns/csípős íz: fém elem. A csípős íz legfőbb erénye baktériumölő hatása (megfázáskor ezért érdemes hagymát, tormát, retket enni) és az energiák felpezsdítése. Idetartozik többek között: hagyma, retek, vodka stb.
- Sós íz: víz elem. Kis mennyiségben segíti a testnedvek felépítését, nagy mennyiségben viszont kiszárítja. Idetartozik többek között: kaviár, kagyló, szardínia.

Táplálkozás az öt elemmel

Ahhoz, hogy az étel harmóniába kerüljön, a következő feltételeknek kell teljesülni:
- Alapvető követelmény, hogy a hozzávalókat az elemek sorrendjében tedd a lábosba, így alkotsz egy teljes energiakört. Vagyis a sorrend:
tűz - föld - fém - víz - fa.
- Mindig annak az elemnek lesz a legerősebb hatása, amely utoljára kerül bele a lábosba. Ha ez például a tűz elem, akkor annak a melegítő hatása fog érvényesülni.
- Lehetőleg minden elem benne legyen egy ételben! Különben felbomlik a harmónia egyensúlya.

Egy étel elkészítése során több energiakört is megtehetsz. Így növekszik az étel energiatartalma is.
Példák:
Ánizstea
Tűz - föld - fém - víz - fa
Forró víz, ánizs, méz, szegfűszeg, hideg víz, citromlé
Forrald fel a vizet, és tedd bele az ánizsmagot. Kis ideig hagyd állni, majd add hozzá a mézet, a szegfűszeget. Adj hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet, majd a citromlevet.
Mákos guba
Tűz - föld - fém - víz - fa
Forró víz, tej, méz, mák, mazsola, őrölt szegfűszeg, só, kifli, citromhéj
Forralj fel kb. 1-1 deci tejet és vizet. Tegyél bele 3 evőkanál mézet, szegfűszeget és sót.
A szikkadt kiflit vágd fel karikákra, és tedd egy jénai tálba. Locsold meg a meleg tejes sziruppal. Szórj rá darált mákot és mazsolát és egy kevés reszelt citromhéjat.

Égesd a zsírt tűz elemmel

A hagyományos kínai orvoslás szerint nem szabad túl gyorsan megszabadulni a felesleges kilóktól, mivel a bőr nem tud gyorsan regenerálódni, ezért havonta 1,5-2 kilogramm fogyás ajánlott. Hosszabb távú fogyókúra és többkilónyi súlyfelesleg esetén ajánlott egy szakértőt felkeresni, aki személyre szabott étrendet állít össze, és segít az úgynevezett pontfogások elsajátításával, amelyek segítségével a bőr jobban tud regenerálódni.
Túlsúlyosság akkor lép fel, ha szervezetünkben anyagcserezavar jelentkezik. Ennek oka a tűz elem hiánya, amely nem tudja teljesíteni működését, nem égeti el a zsírt, és az a
vízzel együtt felhalmozódik testünkben. Ezért egészen addig, amíg az anyagcsere egyensúlya helyre nem áll, túlnyomórészt tűz elemet kell fogyasztani, a semleges föld elemhez tartozó ételekkel kiegészítve.

• Egynapos mintaétrend a tűz jegyében •

Reggeli előtt ajánlott egy csésze meleg tea elfogyasztása. Ez felkészíti a gyomrunkat a reggeli megemésztésére és elindítja a bélműködést.
Reggeli (ajánlott időpontja 7-9 óra között):
Teljes kiőrlésű pirítós (teljes kiőrlésű kenyér fogyasztásakor a gyomornak többet kell dolgoznia, mint amikor fehér kenyeret eszünk, és már ezzel is beindul a fogyás). A tetejére kerülhet ghí (tisztított, vagyis megolvasztott, felforralt, majd átszűrt vaj), kecske- vagy juhsajt. Kiegészítésképpen fogyasztható hozzá fehér vagy fekete retek, vörös káposzta levele. Forró zöld tea. (Alacsony vérnyomásúaknál a kávé is megengedett.)
Tízórai (9-11 között):
Együnk valami édeset (ez megemeli a vércukorszintet), mint pár szem mazsola vagy 1 evőkanál méz és/vagy édes alma, vagy nem primőr zöldség (sárgarépa, paszternák).
Ebéd (13-15 óra között):
Zöldségleves, főzelék (nem rántva, hanem habarással készítve) vagy barna rizs, grillezett hús.
Uzsonna (15-17):
Valamilyen tűz elemű gyümölcs, például birsalma, birskörte, grépfrút.
Vacsora (17-19 óráig): pirítós kenyér tökmagolajjal vagy ghível megkenve, mellé 1-2 gerezd fokhagyma vagy bármilyen más hagyma. Elfogyasztható mellé kevéske vermut, keserű likőr vagy vörösbor (ebből nőknek maximum 1,5 dl, férfiaknak maximum 3 dl ajánlott).

Letöltve: NLCafé, 2016.11.21. íródott: 2008.02.27.

Táplálkozás az 5 elem jegyében