Az 5 elem, Tél - a Víz elem évszaka

Útmutatás a kínai orvoslás szerint télre


A kínai öt elem tana szerint a tél a Víz elem uralma alatt áll. Bár mi ilyenkor még a karácsonyra és az év lezárására készülődünk, sokszor túl nagy kapkodással, a természet lassan nyugovóra tér. Úgy tűnik, mintha odakint minden álomba merülne a végső elmúlásra készülve, belül azonban komoly munka folyik. A természet, Földanya erőt gyűjt a következő ciklushoz, már a közelgő tavaszra készül. Jól tesszük, ha mi is erőt gyűjtünk, megerősítjük a Víz elemhez tartozó szerveinket, a vesét és a húgyhólyagot.

A vese és a hólyag nemcsak a kiválasztásért és a vízháztartásért felelős szervek, a kínai orvoslásban ugyanis minden egyes szervünkhöz a klasszikus nyugati medicinából ismert feladatok mellett más egyéb funkciókat is társítanak. Az egyes szervek a kínai szemlélet szerint komplex funkciókörök, amelynek csak egy részét képezi az adott szerv "hagyományos" feladata.

A vese a kínai hagyomány szerint a születésünkkor kapott életenergiát is tárolja, így valójában az összes többi szerv és a teljes test megfelelő működése a vesék állapotától függ. Nem meglepő tehát, hogy a vesék energetizálása, karbantartása alapvető fontosságú. A vesék kormányozzák továbbá a nemi szervek működését, szétoszlatják a szervezetben a tüdőből érkező csit (életenergiát), de a vese uralja a hajat, a fogakat, fület (hallást) és a csontokat is. Gondoljunk csak az idősödő emberek romló életfunkcióira, akikből az öregedéssel együtt fogy a vese által tárolt életenergia: a reprodukciós készség fokozatosan megszűnik, a haj őszül vagy hullik, a hallás romlik, a fogakat is elvesztik és a csontok is törékenyebbé válnak. Sajnos ez az életesszencia csak véges mennyiségben áll rendelkezésünkre, ezért különösen fontos, hogy a helyes életmóddal lassítsuk a fogyását. A kínai orvoslás e tekintetben is komplex életmódtanácsokkal szolgál.

Az alacsony hőmérséklet és a nyirkos időjárás kifejezetten árt ezeknek a szerveknek, ezért ilyenkor különösen fontos gondoskodni a vesénkről és a hólyagról: kívül és belül is állandóan melegen kell tartanunk, hogy elkerüljük a felfázást, vagy a komolyabb problémákat, illetve, hogy megőrizzük értékes életenergiánkat, elkerülve ezáltal az idő előtti öregedést.

► A meleg alsónemű, a derékmelegítő és az időjárásnak megfelelő öltözködés alapvető fontosságú. Ha érzékenynek érzed a vesetájékot, használj melegítőpalackot.

► A nyári, őszi és tavaszi hónapokhoz képest több pihenésre van szükségünk, tehát aludjunk többet, és figyeljünk az alvás minőségére is. Most van itt a lustálkodás ideje is!

Tudatosan vonulj vissza, meditálj, relaxálj, vess számot az előző évvel. Mindez hozzájárul energiád táplálásához, feltöltéséhez.

► Fogyassz ilyenkor többet a vesét tápláló ételekből: halak és a tenger gyümölcsei, zeller, káposzta, szójabab és csírája, alga, szezámmag, tökmag - mindezek kiválóan erősítik a vesét és a hólyagot.

► Jó hatású a moxázás a Vese meridián megfelelő pontjain és a fülgyertyázás, a fülakupunktúra. Ez utóbbi két módszer remekül nyugtat és lazít is.

► A pihentető relaxációs vagy más kifinomult, valóban művészi zene hallgatása, vagy a hangtálakkal végzett meditáció is jó hatású a fülön keresztül a vesére.

► A Vese energiamaximuma délután 5 és 7 óra között van a kínai szervóra szerint - ha észreveszed, hogy ilyenkor fáradtabb vagy szorongóbb vagy az átlagnál, az utalhat a vese energia gyengeségére is. Ebben az esetben ezt az időt lehetőleg töltsd pihenéssel, meditálással vagy a vesét tápláló gyógymódok igénybevételével.

► A minőségi szex szintén segít megőrizni az életenergiát és a nemi szervek aktivitását, különösen, ha nem visszük túlzásba és szeretetteljes kapcsolatban műveljük. Mivel a férfiak életerőt veszítenek az ejakuláció révén, érdemes megtanulni a tantrikus szeretkezés vagy a taoista szex művészetét.

► A serkentőszerek, mint például az alkohol, a cigaretta vagy a kábítószerek, főleg nagy dózisban nagyon kimerítik a szervezet, azon belül is kiemelten a Vese energiáját, ezektől érdemes tartózkodni ilyenkor. A kávéfogyasztás csökkentése is ajánlatos.

Melegen ajánlott viszont a növényi főzetek és gyógyteák fogyasztása, akár nagyobb mennyiségben is, ezek segítségével ugyanis finoman, kíméletesen átmossuk a vesét és melegen tartjuk az egész szervezetet. Különösen jó hatású a jógitea (fahéj, kardamom, szegfűszeg, bors a fő összetevői), a gyömbérből, csalánból, ginzengből készült gyógyteák.

Használd a víz erejét!

- Ilyenkor is ugyanolyan fontos naponta 2-3 liter vizet meginni. Csakhogy a víz önmagában is hűtő hatású, ezért ilyenkor nem igazán kívánjuk. Ha viszont nem iszunk eleget, az megintcsak a vesét gyengíti. A kínaiak pofonegyszerű megoldása: forrald fel és idd melegen. Elsőre talán furcsán hangzik, de próbáld ki, nekem bevált!
- A rendszeres szaunázás, infraszaunázás a legerősebb immunerősítő módszerek egyike, havonta, kéthetente kifejezetten ajánlott beiktatni, amennyiben nem áll fenn kizáró egészségügyi probléma. Remekül edzi a szívet, felpörgeti a keringést, eltávolítja a salakanyagokat, tisztítja a keringést, a tüdőt és a bőrt. A bőr szintén nagyon fontos immunszervünk, hiszen ez a test első védelmi vonala. A kínai hagyomány a Tüdő irányítása alá rendeli a bőrt, ami azért is érdekes, mert tulajdonképpen a bőrünkön keresztül is "lélegzünk", vagyis információt cserélünk a külvilággal, a verejtékezéssel pedig méreganyagokat adunk le, akárcsak a kilégzéssel. Így logikus, ha a bőrünket alaposan és mélyen megtisztítjuk, azzal szinte az egész testünk fellélegzik.
- A forró, majd hideg vizes váltófürdővel otthon is hasonló hatást érhetsz el. Reggel és este zuhanyozz le rendszeresen olyan hideg vízzel, amilyennel csak bírsz. Lefekvés előtt remekül kitisztítja a napközben elhasználódott energiákat, reggel pedig nemcsak az éjszaka felhalmozódott méreganyagokat távolítja el, hanem új erővel is feltölt. A hatást tovább fokozhatod, ha fürdés után erős frottírtörölközővel végigdörzsölöd a teljes bőrfelületet: eltávolítja az elhalt hámsejteket, kinyitja a pórusokat, beindítja a vérkeringést.

Forrás: 2016.11.21-én a https://szabadonebredok.info/utmutatas-a-kinai-orvoslas-szerint-telre/

HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás) Öt Elem Tana

Mielőtt megismernénk -csak érintőlegesen- a Kínai öt elem tanát (U-szin koncepció) megemlíteném, hogy vannak olyan vélekedések ősi magyarságunkat kutatók között, mely szerint eleink, a Hunok ősi világképe terjedt el az egész keleten. Vagyis a világ körforgása, a megszületés, az ősi elemek egymásból való keletkezése-táplálkozása, illetve az elmúlás, az egymást kioltó anyagok végtelen körforgása tarja életben a világot, és magát az embert is. Ha megértjük ezt a körforgást, az egymásra ható folyamatokat és társítjuk hozzá a Yin-Yang elméletben szereplő szervek kapcsolatait, megérthetjük a hagyományos kínai orvoslás logikáját és elméleti alapjait.

Az öt elem kínai neve: Wu Xing, (ejtsd: vu hszing) A wu írásjel jelentése öt, a xing jelentése utazni, menni. Általában úgy fordítják, hogy kifejezze a mozgást, az egymásba átalakulást. Ezért találkozhatunk öt fázis, öt mozdulat stb. elnevezésekkel is. Elterjedtebb azonban az "elem" elnevezés. Ez az elmélet ugyanúgy, ahogy a Yin és Yang viszonya, egy általános érvényű szabály, mely nemcsak az orvoslásra, hanem az összes létező természeti folyamatra érvényes. Míg a Yin és Yang azt a két ellentétes irányú mozgatóerőt fejezi ki, mely minden létezőt működtet, addig az öt elem tan azt a körforgást mutatja be, ahogy a természetben a különböző folyamatok lezajlanak. Vagyis ez egy dinamikus körforgás, melynek soha sincs vége. Az elmélet szerint a dolgok öt fázison (öt elemen) haladnak át, míg visszajutnak az elsőhöz, hogy aztán minden kezdődjön elölről. Legszemléletesebb példa erre az évszakok körforgása. (míg nálunk négy évszak szerepel egy évben, a kínaiak beemeltek egy ötödiket is a nyárutó-t, mely maga a központi Föld elemhez tartozik)

Ez az öt elem sorrendben a fa, a tűz, a föld, a fém és a víz. Az elemekhez nemcsak az évszakok, hanem egy sor más tulajdonság, érzet is kapcsolódik. Az "Öt Elem Tana" szerint minden dolog az öt elem jellemzőit tartalmazza. Az elemek aránya határozza meg a dolgok tulajdonságait, viselkedését, de minden ember tulajdonságát is. Az ember viszonylatában az egyes fázisokhoz, elemekhez funkciókat, szerveket is kapcsoltak, és miután szerveink is kapcsolatban (párokban) funkcionálnak, így yin és yang típusú szervek is tartoznak az egyes elemekhez.

Ötödik elem a Víz az összefogást, a különböző anyagok egyesítését jelképezi. A hideg klimatikus energia tartozik hozzá, és a tél, a legrövidebb nappalok, leghosszabb éjszakák ideje. A hideg lassít, elzár, gátol, keményít, összezsugorít. Télen a víz megfagy, jég lesz belőle. Égtájnak is a hideg, az Észak tartozik hozzá. Napszakban az éjjel. Az emberéletben a halál, a halál utáni állapot tartozik a Víz elemhez, a test kihűlt, "megfagyott", a lélek várja az újjászületést az örök körforgás szellemében. Természetesen a szimbolikusan kifejező szín a fekete. A Víz elem yin szerve a Vese, yang szerve a Húgyhólyag. A Vízhez tartozó érzelem a félelem. A félelem természetes érzelem, szükség van rá az életben. Hiszen, ha valami veszélyeztet, akkor a mellékvesék hormonja működésbe lép, "támadj, vagy menekülj" parancsot ad, ami segít megoldani a veszélyes helyzeteket. A túlzott rémület azonban káros. A félelemtől "megdermedünk", a hideg, a jég így mutatkozik meg. Elsősorban a Vesét károsítja, legyengíti energiáját, így elveszti a két alsó kimeneti nyílás - a végbél és húgycső - irányítását. Gondoljunk arra, hogy vizsga előtt hirtelen vizelési ingerünk, hasmenésünk lehet, vagy ha valakit megijesztenek, ijedtében bepisilhet. A félelem hosszú távon kifejezetten gyengítő hatású, depressziók, fóbiák alapjául szolgálhat. A bénító félelem impotenciát, frigiditást, az "élni akarás" csökkenését okozhatja. Ugyanakkor visszafelé is igaz, a legyengült veseenergia okozhat állandó félelemérzetet, cselekvőképtelenséget.

A Vese nagyon fontos, sokoldalú szerv. A vért szűri, vizelettermelő szerv, és hozzá tartoznak a belső elválasztású mirigyek is, a mellékvese, a nemi mirigyek, a hasnyálmirigy, a pajzsmirigy (mellék-pajzsmirigy), és a hipofízis. Így már érthető, hogy sok mindent irányít, felügyel. A Vese tárolja az "Ősenergiát", az öröklött tulajdonságokat, a tehetséget, ügyességünket. Tárolja az életösztönt, az akaraterőt, a libidót. Az ősenergia az a velünk született energia, amit a szüleink ivarsejtjeinek összeolvadásakor, a fogantatáskor kaptunk. Ez az ősenergia egész életünkre jellemző mennyiségű és minőségű. Nem gyarapítható, csak fogy az életünk folyamán, de helyes életvitellel a fogyását tudjuk lassítani. Mint életünk gyertyája, amit születésünkkor meggyújtanak, és amíg ég, addig tart életünk. Aki "két végéről égeti" a gyertyát, az hamarabb meghal, túlhajtja, elpazarolja az ősenergiáját. A Vese a "teremtő erő" felelőse, ellenőrzi a nemi szervek működését, hiszen mi magunk is ugyanúgy adjuk tovább az ősenergiát gyermekeinknek. A Vese ellenőrzi a vizet, szabályozza a test vízmennyiségét. Az elosztásért a Lép és a Húgyhólyag felel. A Vese felügyeli a Húgyhólyag "munkáját" is. A Húgyhólyag feladata a szennyvizek tárolása, elraktározása, a vízforgalom, a vízelosztás szabályozása a szervezetben. Funkciója a szellemi és testi ellazulás, az aktivitás abbahagyása, vagyis visszatérés a nyugalomba.

A Vese a külvilággal a fülön keresztül, a hallás révén kommunikál. A Víz-elemhez a sós íz kapcsolódik. A Földön az élet a sós tengervízben keletkezett. Ennek emlékét őrizzük szervezetünkben, hiszen a vér, és a szöveti folyadékok sótartalma azonos a tengervízével. A só mennyisége szabályozza a test víztartalmának mennyiségét. Ha több a só, úgy vizet tart vissza a vese, hogy a só koncentráció azonos maradjon. A só a "lágyságot" szereti, ezzel ellensúlyozza a Vese összetapasztó, szilárdító energiáját. A túl sok só kifárasztja a csontokat, lefékezi a szívet, befagyasztja az ereket, és elváltoztatja az arcszínt. A Vese energiáját sóssal csökkentjük, és a kemény keserűvel erősítjük.

A víz elengedhetetlen ahhoz, hogy a fa újból kirügyezzen, és elinduljon ismét az élet körforgása. Talán sokan gondolják ezek után, hogy ezek a párosítások erőltetettek, nincs is igazságtartalmuk. De gondoljunk bele, -ha az orvoslásból merítünk példákat-, mik azok a betegségek, melyeknek szezonálisan jellemző a megjelenése? Télen: kiújuló, vagy keletkező veseproblémák.

https://keletimedicina.hupont.hu/27/hko-ot-elem-tana Letöltés: 2017.07-24. 16:41

Tél - a Víz elem évszaka


A tél ereje a hangsúlyozás energiája: a tél kihangsúlyozza az élet lényegét. A többi évszak gyümölcseinek, virágainak és leveleinek külső pompája nélkül a növényeknek csupán a lényegük van jelen: a mag, a mélyen magában rejlő lehetőségekkel, vagy a fa, mely lecsupaszodva már nem más, mint törzs, ágak és gyökerek. Számunka a tél a visszaemlékezés ideje, amikor eljuthatunk máz nélküli lényegiségünkhöz. A Víz, a télhez tartozó évszak elvezet minket sötét és nyugodt belső medencénkhez, ahol esszenciális ön-azonosságunk lakozik. Ennek az évszaknak az energiáját arra használhatjuk, hogy mélyebben fedezzük fel belső énünk lényegét.
A tél a belső munka időszaka: meditáció, önvizsgálat, összpontosítás, befelé fordulás és az energiák elraktározása. Ebben az évszakban pihenünk, megtöltjük és karban tartjuk tartalékainkat, erőt gyűjtünk az elkövetkező évre. Kevésbé legyünk aktívak ebben az évszakban, őrizzük meg szexuális energiáinkat, korán menjünk aludni, és későn keljünk fel. Ahogyan a mag sem tud előtörni, míg nem gyűjtött elegendő erőt, a mi elképzeléseink és terveink sem tudnak stabilan megvalósulni, ha energiánk szétszóródik és elfolyik.

A tél a nyugalom és az elcsendesedés ideje, a Természet energiája lelassul ilyenkor, ez az évszakok közül a leginkább befelé tekintő időszak. Ez a leginkább yin évszak: a téli fák csontvázszerűek, az életerő visszahúzódik, az élet külső jelei eltűnnek, és a tájat hó borítja. A munka továbbhalad, de csupán belül. A pihenés során mélyen legbelül összpontosul az energia és a tározóinkban gyűlik; a tél hideg és sötét, a megőrzés és a raktározás jellemző rá. A tél összesűrűsített, belső ereje biztosítja a lehetőséget a magnak, hogy előtörjön a tavaszi növekedés időszakában.
A belső tartalékaink bősége bátorságot és akaraterőt adományoz nekünk. Ha hiányoznak ezek a tartalékok, azzal az érzelemmel szembesülhetünk, amit a kínaiak már ötezer éve a Víz elemhez társítanak: a félelemmel. Természetesen a félelem megfelelő mennyiségben szükséges; korlátaink felismerésekor gondoskodik és figyelmeztet bennünket életünk védelme érdekében. Az egyensúlyhiányos Víz elem azt a félelmet jelenti, amikor attól tartunk, hogy az előttünk álló kihívásokat nem tudjuk teljesíteni: félünk, hogy nem vagyunk képesek terveinket elérni; félünk, hogy nem készültünk fel eléggé arra, amivel szembesülnünk kell majd. Ez olyan, mintha nem lenne elegendő tartalékunk a tél túléléséhez.

A vese és a húgyhólyag tartozik a Víz elemhez bennünk. Ennek megfelelően e két meridián mentén számos olyan akupunktúrás pont található, melyekkel tölteni lehet a tározókat és életre lehet kelteni azt a helyet bennünk, ahol a valódi erőnk, bátorságunk és bölcsességünk lakozik.
A Víz energiáival együtt haladni annyit tesz, hogy egyszerűen lenyugszunk és csendesek maradunk és megtartjuk energiánkat magunkban. A folyamatos küzdelem és megerőltetés társadalmában élve azonnali eredményeket várunk el és kész válaszokat. De a Természetnek más módszere van: mindent a maga idejében. Ha a Természet útját követve télen pihenünk, nyugodtan ugorhatunk fejest a tavaszba az elraktározott energiák, a világos jövőkép és céltudatosság erejével.

Néhány javaslat, hogyan éljünk összhangban a téli évszakkal:
- Pihenj többet. A Természet pihen, gyógyul és megújul ilyenkor - ez a szakasz nagyon fontos a következő ciklus fejlődése szempontjából. A kínai orvoslás legősibb könyve, a Nei Jing így tanácsolja: "Télen az embereknek korán kell lefeküdniük és későn kell kelniük reggel, és várniuk kell a nap felbukkanását (a Tavaszt)."
- Szánj több időt a belső dolgaidra. Használd ki az évszak energiáját, hogy többet tudj meg magadról elmélkedés segítségével, olvass hasznos műveket, melyek a szellemet táplálják, légy tudatában érzékeidnek, szánj figyelmet álmaidra. A téli évszak különösen alkalmas arra, hogy meditációs gyakorlatokba kezdjünk.
- Egyél több meleg ételt. Mivel a levegő hideg, a testnek több energiájába kerül több meleget termelnie, ezért együnk több főtt és szénhidrátban gazdag ételt. Próbáld ételeidet teljes kiőrlésű gabonából, kásából, babból, borsóból és gyökerekből (burgonya, répa, fokhagyma) készíteni.
- "Ülj össze a tűzhely köré" azokkal, akik sokat jelentenek számodra. A téli esték kifejezetten alkalmasak a kapcsolatok megújítására és elmélyítésére azokkal, akik közel állnak hozzánk. Ezek a találkozások legyenek egyszerűek és pihentetőek.
forrás:www.kny.hu

Az 5 elem, Tél - a Víz elem évszaka