Gyermekláncfűméz vagy körömvirágméz az egész családnak és plusz infók

2021.04.11

Hozzávalók: 1 l víz, kétszer annyi virág, mint amennyi két összetett kezünkbe púpozottan belefér, 1 kg cukor, fél citrom felkarikázva vagy a leve.

Elkészítése: A leszedett virágokat a vízben lassú tűzön főzzük meg. Amikor 2-3x felbuggyant, az edényt húzzuk le a tűzről, és éjszakára lefedve hagyjuk állni. Másnap a masszát lecsepegtetjük, alaposan két kézzel kinyomkodjuk a virágokat. A lébe keverjük el a cukrot és a citrom levét, vagy a karikákat. Széles serpenyőbe tegyük bele, és fedő nélkül, a legalacsonyabb hőfokra állítva egész napon át maradjon így, ezáltal a folyadék egész nap forrás nélkül párolog, és a vitaminok megmaradnak a mézben. Hagyjuk a masszát próbaképpen kihűlni, hogy megnézhessük, jó e már. A méznek nem szabad túl sűrűnek lennie, mert akkor kristályosodik, de túl hígnak sem, mert akkor hamar megsavanyodik. Jól kenhető méznek kell lennie, amely az egész családnak örömet szerez a reggelizőasztalnál.

Gyermekláncfű: - felvidít, fokozza az emésztőszervek kiválasztását (máj, epe, működészavarnál, ekcémában, sömörben, rossz emésztésben, hascsikarásban szenvedőknek), salaktalanító, méregtelenítő. Cukorbetegeknek. Erősíti a szervezetet, élénkít, elősegíti az emésztést, tisztítja a vért. Külsőleg kelésekre, bőrbetegségekre is jó.

Szárából idegesség, fáradtság esetén életkedvünk gyors felélénkülése céljából:

Amikor virágzik, 2 hetes kúrát tarthatunk, úgy hogy napi 10 szál virágos szárat szedünk, megmossuk, eltávolítjuk a virágfejet, és lassan összerágjuk a friss szárat.

Tavasszal a zsenge, lédús levelekből salátát vagy főzeléket készíthetünk, de zöldségszószokat és leveseket is ízesíthetünk vele.

Virágából és leveleiből nyáron teát főzhetünk és a gyökerét is felhasználhatjuk teának.

Körömvirág: - bélpanaszokra és májbetegségekre, élénkítő, görcsoldó, így asztmára, köhögésre, álmatlanságra, szívrohamra, szorongásra is használják. Külsőleg sebgyógyító zúzódásoknál, fagyásnál, ekcémánál, keléseknél. Bőr és nyálkahártya gyulladásnál is eredményesen alkalmazzák. Visszérgyulladásra. Cisztára. Petefészek- és petevezeték gyulladásra. Hüvely gombás betegségeire ülőfürdő formájában (100g körömvirág 12 óráig hideg vízben áztatjuk egy 5 l-es vödörben. Majd felmelegítve, leszűrve a fürdővízhez öntjük. Vesetájékig lepjen el bennünket, 20 perc fürdés után megtörölközés nélkül, fürdőköpenyben ágyba bújva izzadjunk 1 órát.). 

Virágait és leveleit hajnali órákban szedjük, amikor a kelyhei még nem nyíltak ki. Frissen szedett, vagy árnyékban alaposan kiszárított növényi részeket használjuk fel. Legjobb, ha kertben termesztjük.

Forrás: Maria Treben Egészséges táplálkozás gyógynövényekkel, Női betegségek c. könyveiből

Képek: saját