Vajúdás és szülés

2021.04.20

Vajúdás és szülés: Elindul a kaland a IV. Trimeszter felé

"Az a tudás, hogy hogyan kell szülni, mindenféle külső beavatkozás nélkül, mélyen benne rejlik minden nőben. A sikeres szülés azon múlik, hogy mennyire tudod elfogadni a folyamatot." (Suzanne Arms)

Szakaszai: 1. Vajúdás (Korai vajúdás, Aktív vajúdás, Átmeneti szakasz) 2. Szülés (Pihenj és légy hálás szakasz, Kiengedés) 3. Lepényi szakasz

Mindig kérdés, hogy mikor érkezik el az idő, nálam a 3. gyerkőcnél is így volt, de ha eljött, tudni fogod, mindennek rendelt ideje van. Ez az átjáró vezet át anyai minőségedbe. Ekkora beavatáshoz idő kell, ebben az időtlennek érzékelt módosult tudatállapotban.

Lehet, hogy csipkedő érzeted van a mellbimbónál, combodnál, fájhat a derék-keresztcsont, megváltozhat az arcod, a tekinteted, hígulhat a székleted, erős hangulatingadozásod is lehet, a fészekrakó ösztönöd is felerősödhet, a nyákdugó is eltávozhat, a magzatvíz is szivároghat, a méhösszehúzódásaid erőteljesebbé, szabályosabbá, tartósabbá válhatnak.... Érezd magad biztonságban és lélegezz mélyen be és hosszan ki.

Az elején még lehet, hogy észre sem veszed, hogy már vajúdsz. Ha a méhösszehúzódások rendszeresen, kb 10 percenként érkeznek, 20-30 másodpercig is eltarthatnak, illetve ennek a szakasznak a végén 5 percenként jönnek, és kb 1 percig is eltartanak, el jött a várva várt esemény, de hogy a karodban tarthasd gyermekedet, azért még eltelik kevesebb-hosszabb idő. Kinek, mikor, mennyi.

A korai szakaszban, még valószínű kényelmesen érzed magad, jól esik sétálni, tevékenykedni, beszélgetni, esetleg szunyókálni. Az erősödő fájdalmakon, mély hasi légzésekkel szépen át lehet segíteni magadat. Energia légzéssel, fényt belélegezve méhedbe és onnan hosszan kilélegezve, a számodra már szükségtelen energiákat a hüvelyeden keresztül, felfényesítheted méhedet, erőt gyűjthetsz.

A laza száj, laza méhszáj tudatosítása is segítség, a különböző lazító gyakorlatokkal, melyeket kismamajóga óráimon és a páros szülésre hangoló alkalmakon gyakorlunk be. A mély be és hosszú kilégzésekkel, lélegzetről-lélegzetre oldódsz és virágként elképzelve méhszájadat, bontogatod szirmaidat, tágulsz ki.

A magzatburok nem feltétlenül reped meg ebben a szakaszban, de az is lehet, hogy igen, ilyenkor érdemes egy tisztasági betétet behelyezni a bugyidba. A magzatvíz fehéres, áttetsző, édeskés illatú, de ha zöldes és bűzös szagú, akkor érdemes szaksegítséghez fordulni.

Az aktív fázisban már felgyorsulhatnak az események, intenzívebbek, tartósabbak a méhösszehúzódások. Kellemetlenebb, erőteljesebb menstruációs fájdalomhoz hasonló érzeted lehet, tágulási vérzés jelentkezhet, ne ijedj meg ettől a pár csöpptől. Mozgás közben meg kell állnod az összehúzódáskor, de a mély légzésekkel ekkor is át tudod segíteni magad ezen a "hullámon". Tudatosítsd magadban, hogy minden egyes méhösszehúzódással egyre közelebb kerülsz ahhoz, hogy karjaidban tudhasd a kisbabádat. Minden egyes "hullámhoz" annyi erőt kapsz, amennyi csak szükséges. Amikor átadod magad a folyamataidnak, akkor a boldogság hormonok csillapítják fájdalom érzetedet. A folyó, a víz sodrásának elképzelése, könnyítheti gyermeked könnyebb kijutását.

Hatalmas utat teszel meg a teljes megnyílásig, de mindehhez erőt is kapsz. Egészen 8 cm-ig tágul a méhszájad ebben a szakaszban. Méheddel és kisbabáddal együtt működve történik meg a csoda.

A mozgás nagy segítségünkre lehet. Csípőringatásokkal, csípőkörzésekkel táncolva, akár állva, vagy négykézláb, vagy óriás labdán ringatózva, meleg vízben, kádban lazulva, vagy zuhany alatt könnyíthetsz magadon. Érezz rá magadra, hangolódj testedre és jönni fog a mozdulat. Énekelve, mantrázva az esetlegesen előbukkanó félelmeidet is meg tudod szelídíteni. A hangod ilyenkor öblösebbé, mélyebbé válhat.

Sokszor jön a kérdés, hogy mikor induljunk el a kórházba? Egyrészt, ha kérsz jelet erre vonatkozóan, fog jönni válasz, nekem a harmadik szülésemnél a kérdésemre válaszként megállt a futóórám, amivel mindegyik vajúdásomkor figyeltem a folyamataimat. Másrészt nekem az első vajúdásomkor nagy segítség volt Terike szülésznőm mondata, hogy akkor induljunk el, ha már nem érzem magam biztonságban. Számokhoz ragaszkodva, pedig optimális az elindulás, ha legalább 1 órán keresztül jönnek 5 percenként az 1 percig is eltartó méhösszehúzódások.

Az átmeneti szakaszban 10 cm-ig nyílsz meg és egymást érhetik az igen csak intenzív érzések. Ha úgy érzed, nem bírod tovább, kérj felsőbb segítséget, és megkapod. Tudatosítsd magadban, hogy képes vagy megszülni gyermekedet. Ebben a szakaszban az önkontrollt elveszítheted, és igen veszítsd is el, add át magad az ősi ösztönöknek. Ne akarj megfelelni senkinek, csak magadnak. Bátran adj ki hangokat, ha jól esik. Babácskád ereszkedik lejjebb és lejjebb. Különböző technikákkal párod, vagy segítőd tud támogatni, átlendíteni, amikor szükséges. Kendővel, illóolajokkal, óriás labdával, székkel, kedvességgel, pozitív megerősítő mondatokkal, érintéssel, odaadó figyelemmel, szeretettel teli burokkal körbevéve téged, ahogyan te szeretnéd. Kapcsolatod pároddal ezután még erőteljesebb lehet, ami jelentőség teljes a kihívásos kisbabás létben.

A teljes tágulásnál babád elindul kifelé. "Elengedem hadd menjen, folyó vize hadd vigye, a szép világba kivigye, ölelő szívem melegébe." A mantra, a nyíló virág vizualizációja mellett víz csobogását hallgatva is könnyíthet az elengedésben.

Ez a szakasz lehet rövidebb-hosszabb is, 15 perctől akár 60 percig is tarthat. Ekkor az összehúzódások lassulhatnak, pihenhetsz is akár, használd ki erőgyűjtésre. Késztetést érezhetsz nyomásra, székelési ingert érezhetsz. Optimális, a testeddel könnyebben tudsz együtt mozdulni, ha megvárod, míg megérkezik hozzád ez az inger. A gravitáció erejét kihasználva, érezz rá a számodra legmegfelelőbb pózra. Állva, guggolva, szülőszéken, négykézláb... A gátvédelemnél is használhatsz külön átsegítő légzést.

Amikor babád buksija láthatóvá válik, bátran érintsd meg, erőt adó. Innentől kezdve tényleg mindjárt a karjaidba veheted, mély hasi légzéssel kilélegezve szerelmetek gyümölcsét. Hős vagy, Anyaistennő vagy. Hatalmas, eufórikus erő birtokába kerülhetsz, elfeledve esetleges fájdalmaidat.

"És a megpróbáltatások végén szemeink hirtelen kinyílnak, s a fény áttetsző ragyogásában látásunk kitisztul." (Norwichi Julianus, angol misztikus)

Babád nagy, érdeklődő szemeivel kapcsolódva örökre bevésődtök egymásba. A magzatmáz fokozatosan szívódik fel, táplálva, védve bőrét. A köldökzsinór pulzálása utáni elvágás biztosítja gyermeked számára, hogy megkaphassa az utolsó csepp vérét is, átállva fokozatosan a tüdővel való légzésre. A szülést követő aranyórában, kisbabád a melleden újra a paradicsomi állapotba jut vissza, amikor is a pár csöpp elő tejet magába szívva védelmi rendszerét erősíti, segítve a méhlepény megszületését, és az anyatej optimális termelődését. A kartávolságon belüli lét, édesanya ismerős szívdobbanása biztonsággal tölt el mindkettőtöket, és segíti gyermeked egészséges testi-lelki folyamatait, mely nagyon erős alapot ad a további egészséges életéhez és a te anyaságodba való érkezésedhez.

Nem sokkal, kb. 30 perccel később, miután megszülted gyermekedet, újabb méhösszehúzódásokat tapasztalva, jóleső érzéssel csusszan ki a méhlepény is, melyet ellenőriz az orvos, hogy egészben távozott e belőled. A méhlepény egyik oldalán az eres fára hasonlító rajzolattal életfaként táplálta gyermekedet méhlakóként. Az ősi hagyományunkban, nagy tisztelet övezte a méhlepényt, elásták az anyaföldbe és egy fát ültettek fölé. Alma, vagy körte, vagy diófát és év közben gondozva, évről-évre a fánál ünnepelték a gyermek születése napját. E csodálatos szokás ismét újjáéledni látszik. Balin ma is, a gyermek ikertestvéreként tekintenek a méhlepényre, banánlevélbe csomagolva, a kerti házi oltárra helyezve, emlékeznek meg nap, mint nap róla, gyümölcsöt vagy virágot áldozva, erőt merítve belőle. Gyógyszermentességkor felhasználhatjuk homeopátiás szerként is a gyermek, vagy testvére, vagy a szülők betegsége esetén. 5 literes, alkohollal feltöltött befőttesüvegbe helyezzük a megmosott méhlepényt és alufóliába becsomagolva tudjuk hazaszállítani.

Szülésre hangoló páros szülésfelkészítéseimen, további praktikákat hívunk elő emlékezetünkből, hogy újra és újra emlékeztesd magad, hogy isteni, teremtő erőddel, Istennőként képes vagy szülni, Istenférfiként, pedig képes vagy védelmezni, erőt adni párodnak.

Isten éltessen sokáig sok boldogságban benneteket, Anyaként, Apaként a párodat, és e földi létében Gyermekedet!

Folytatásban a IV. trimeszterről, a létfontosságú gyermekágyas létről írok, amikor is optimálisan Boldogasszony ágyában pihened ki a szülés, újjászületés hatalmas munkáját, hogy hogyan tudod előnyödre, erőforrásként felhasználni ezt az időszakot, fokozatosan megismerkedve kisbabáddal, a családanyasággal, új szerepeddel. Hogyan tudod feldolgozni, lezárni várandós léted, szülésed, bárhogyan is történt, hogy teljesen az anyaságnak szentelhesd magadat. Hogyan tudod megünnepelni, átsegíteni nőiséged új szakaszába való átlépését.