Női egészség gyakorlatai 1 könyvajánlóval

2022.10.21

Boldogságunk, boldogulásunk kulcsa tudatosságunk, önmagunkkal és a természettel -melynek részei vagyunk- való kapcsolódás, melyekkel ráébredhetünk a vagy(ok)-ra. 

A képzéseken elsajátított tanultakat átfolyatva magamon, abból beépítve azt, amire szükségem van, amivel magamnak és másoknak is adhatok, és az önmagamból előhívott tudás emlékeivel saját tapasztalataimat szeretem megosztani.

Ma reggeli énidőmben érkezett, hogy indítsak egy sorozatot, ahol bemutatok pár gyakorlatot, melyek segítik női egészségünket, egyensúlyunkat. Nem helyettesítik a komplex jóga órát, viszont, arra jótékonyak, hogy a mindennapi lendületünket, jó alvásunkat, egészségünket segítsék meg, amikor csak kevés időnk van, akár minden nap felkelés után, és, vagy lefekvés előtt.

Reggeli gyakorlásnál ajánlott:

- felébredést követően nyújtózkodjunk, ásítsunk, ürítsünk, nyelvet tisztítsuk, mossunk fogat, mosakodjunk meg hideg vízzel, rózsavízzel töröljük át az arcunkat,

- nyissunk ablakot, ahol gyakorlatozunk, jó ha egy kijelölt helyen mindig ugyanott végezzük, széppé, kényelmessé téve a helyet, és akár pizsamában el is kezdhetjük.

- Széles terpeszben állva, lábfejek kifelé, kövessék a térd vonalát, medencénket húzzuk be, mély köldökbe légzéssel, oldalt felemelve a karokat belélegzünk, majd hosszabban kilélegzünk leengedve oldalt a karokat, rogyasztva a lábakat. Fejünkkel fel és le kövessük a kar mozdulatokat. Orron be, szájon át ki, párszor átlélegezzük magunkat, belelélegezve a napunkba magunkat, energiát gyűjtve, amiből táplálkozhatunk, és táplálhatunk, a könnyed áramlásban.

- Tapssal élénkítjük az energiaáramlást, vérkeringést, aktíváljuk a szeretetet. Két ütem taps a tenyerekkel, egy ütem a testtel. Mellkas előtt taps, taps, comb elejére taps. Mögöttem taps, taps, fenékre taps. A hasam előtt taps, taps, comb külsőn taps. Fejem felett taps, taps, lábszár oldalán taps. Egyik oldalra taps, taps, keresztezve karjaimat felkarra taps. Másik oldalt ugyanígy.  A test tapsoknál rogyaszthatod a térded. Ha csak a tenyerekbe tapsolás esik jól, végezd úgy! Légy kreatív, fedezd fel mi esik jól neked, milyen ütem...! 

Este:

- Ablaknyitás, kényelmes öltözék, széles terpeszes mély köldökbe lélegzés, és onnan hosszan kifújás. Elengedjük napunkat, és megérkezünk a pillanatba, a nyugalomba, a szeretetbe, az egészségbe.

Reggel, és este is végezhető gyakorlatok:

- Integetünk a kezeinkkel, majd körzünk párszor mindkét irányba.

- Macskapóz - Mardzsari 

Négykézláb ereszkedünk csípő széles terpeszbe, térd alá beteszünk egy takarót, kezeket vállszéllességű terpeszbe nyitjuk, a tenyerek kicsit előrébb legyenek a vállaktól. Kilégzésre behúzzuk a medencénket, domborítunk a hátunkkal, megnézzük a hasunkat kicsit hátra ringva, és belégzésre medencéből indítva a mozdulatot finoman homorítunk álcsúccsal nyújtózva felfelé előre ringva. Figyeljünk a derekunkra, nyakunkra. Ha érzékeny a derekunk, inkább homorítás helyett egyenesítsük a hátunkat. Érzet figyeléssel ringatózzunk így, légzésünkkel haladva. 

Jótékony a gerincre, életre kelti a belsőszerveket, átmasszírozza őket, a melleket is, alhasi vérbőséget okoz, ezért menstruációkor figyeld, hogy milyen intenzitással és egyáltalán jól esik e ez a gyakorlat, várandósságnál is végezhető, a magzatot is masszírozza, emésztésre is jó hatással van, nyugtat, felfrissít, segíti a hormonális egyensúlyunkat, ciklusunkat, fokozza a termékenységet, kreativitást, egész szervezetünkre kiegyensúlyozó hatással van.

- Négykézláb egyenes háttal állva, kissé behúzott medencével, kilégzésre oldalra kivisszük a csípőnket, és utána nézünk, középen belélegzünk, majd másik oldalra is elvégezzük.

Gerincünket rugalmasítja.

- Fél gyertyaállás - Viparita - karani

Hátunkra fekszünk talpra húzott lábbakkal, felemeljük a medencénket, kezeinkkel alátámasztjuk a derekat alkartámaszban, hogy a kézujjak a lábak irányába néznek, a könyökök minél közelebb legyenek egymáshoz, felkarok párhuzamosak egymással, és egyenként felemeljük a lábakat egyenesen, a medencét beleengedjük a tenyerekbe, hát egyenes, mellkas nyitott. Könnyítésként a lábakat a fej fölé hozhatjuk, hogy derékszöget zárjon be a törzs a lábakkal. Ha így nem tudjuk kivitelezni, akkor helyezzünk be egy párnát, vagy takarót a csípő alá, vagy falhoz támasztva a lábakat tartsuk ki.

Menstruációkor nem végezzük, egyébként, feszültséget old, nyugtat, kiegyensúlyoz minden szinten, könnyíti a lábakat, segíti a vérkeringést, az alhas szerveiben vérbőséget okoz, élettel tölti meg ezt a területet, a gátat, a méhszalagokat felszabadítja, optimális helyzetbe hozza a méhet, hat a petefészkekre, nyitja a mellkast, harmonizálja a torokteret, kreativitásunkat, termékenységünket segíti, kisimítja arcunkat, elménket, segíti az alvásunkat, stabilizál.    

- Minden gyakorlás után Savászanában - Pihenőpózban , vagy Fekvő pillangóban - Szupta baddha kónászanában lélegezzük át magunkat pár percig.

Hanyatt fekvésben elhelyezkedve, kis terpeszben, lábfejeket kifelé billentjük, kezeket a test mellett lazán, attól kissé eltávolítva, tenyérrel felfelé tesszük. Ha jobban esik, akkor talpra húzott lábakkal térdeket döntsd össze, és így pihenj. 

Másik lehetőség, ha a talpakat összetéve fekszel, akár úgy, hogy párnákat helyezel a combok alá. Kezeinket Yoni mudrába is tehetjük hasunkra, hüvelykujjaink és a mutató ujjaink összeérintésével. Könyökeink alá, ha szükséges tehetünk egy-egy párnát, vagy takarót. Megfigyeljük a testünket a talajon, elengedünk minden felesleges tartást testünkből, és megérkezünk egy szeretettel teli öleltségbe. Végig vezetjük figyelmünket testrészeinken, tudatosan ellazítva őket. A Yoni mudra háromszögén keresztül elképzelhetjük, hogy kristály tiszta energiát lélegzünk be méhünkbe, majd kilélegzéssel kifújjuk onnan ami nem táplál bennünket, elképzelve, hogy a hüvelyünkön át távozik. 

Méhünk nap, mint nap begyűjti a körülötte lévő energiákat, és a lehetőségeihez képest ezeket transzformálja, tisztítja. A menstruációval hónapról-hónapra a tisztulás megtörténik, de sokszor nem elégséges, így egyéb módszerekkel tudunk magunkon segíteni.

A pihenőpóz feszültséget old, nyugtat, ellazít, hangulatot javít, kiegyensúlyoz, 

Szeretettel ajánlom Szarvas Nikolett Diána - Csuday Dóra Természet gyógyász a családban (Nők kézikönyve - Ciklusok) című egyszerű, és nagyszerű, gyönyörű könyvét, ahol végig haladva ciklusunkban, ajánlásokat kapunk, hogy milyen jógapózokkal, milyen gyógynövényekkel tudjuk megsegíteni női egészségünket.