Rítusaink a Holddal kapcsolódva 1.

2022.01.25

Sötét Hold - menstruáció - én idő - este/éjjel - tél - alkímia bölcsesség - varázslónő/vénség

Sötét Hold idején, mint télen, vagy este, éjjel, vagy, amikor életünk végén, a vénség korát éljük, a visszahúzódás, a pihenés, töltekezés, átalakulás ideje van, amikor könnyebb elengedni (már fogyó Hold időben el lehet kezdeni az elengedést), így akár a menstruációnk ideje is lehet. Ha nem esik egybe vérzésünk ezzel a Hold szakasszal, akkor sincs baj, előhívhatjuk, hogy mi az, ami már nem szolgál bennünket, minek van itt az ideje, hogy megváljunk tőle, tulajdonság, kapcsolat, munka, minta... Akár leírhatjuk egy papírra, elégethetjük, vízre tehetjük, eláshatjuk, képzeletben lufiba tehetjük és felengedhetjük.

Megsegíthetjük ezt a folyamatot, ha mellőzzük ilyenkor a telefon, számítógép használatát, egy kis rövid tisztító kúrával, gyümölcsnappal, egyszerűbb, tisztább ételek fogyasztásával, kuckózással, olvasgatással, nagyobb alvásokkal, sírással, ha fölbugyog. Előre jó tervezni, hogy hogyan tudok rá időt szánni, a feladataimból átadni másnak a családból, kifejezni feléjük, hogy segítségre van szükségem, fontossági sorrendet felállítani, megnézni van e félelmem önmagam mélységeiben időzni, mi lehet az akadálya, mi segíthet ezt feloldani, mi jó származhat belőle magamnak és a közösségemnek? Megfigyeltem, hogy rendszeresen ilyenkor, sőt már előtte nehezebben összpontosítok, kiejtek a kezemből mindent, érzékenyebbé válok, kötözködöm, lehangolódom és negatívabban látok mindent. Ezekre tudatosan figyeljünk, és vegyünk vissza a tempónkból!

Virágzásunkkor, amikor a havi vérzésünkkel tisztulunk, elengedjük mindazt, ami már szükségtelen számunkra, a méh nyálkahártyájának felső rétege leválik és a sok apró erecskén keresztül vér távozik. Nagyon mély belső testi-lelki munka folyik. Ezért fontos, hogy megszenteljük legalább az első napot és könnyebben vigyük az elejét ciklusunknak, hogy legyen lehetőségünk erőt gyűjteni, én időzni, elcsendesedni, a zajból megérkezni önmagunkhoz.

A természeti népeknél ilyenkor a holdidőben lévő asszonyok, leányok összegyűltek (az együtt élő nők egyszerre menstruálnak, amit a mesterséges fény befolyásol), kik holdkunyhóba, kik vörös sátorba, hagyománytól függően hívták máshogyan. Megadva a tiszteletet természetes pihenő idejüknek, és önmaguknak, egymást szeretettel, gyengédséggel puhán körbeölelve, töltötték el varázsidejük napjait. A tapasztaltabbak meséltek a nőiségről, láthatatlanul bölcs tanácsokkal látták el a fiatalabbakat. A kisebb lánykák is be-be nézegettek anyjukhoz, ízelítőt kapva ebből a szentségből, valódi erőbe állító szertartásból, míg a megbölcsült idősebb asszonyok látták el a közösség többi tagját. Szeretettel ajánlom a Vörös sátor c. filmet, melyben belekóstolhatunk ebbe a varázslatba.     

Erőt adó ilyenkor, a több alvás, akár a napközbeni kicsi, ha teheted, az időben lefekvés, álom naplózás, megoldások, feldolgozások, meglátások jöhetnek ilyenkor álmunkban. Napi rutinjainkból a reggeli nyelvkaparás, sós vizes orrmosás, forró citromos, vagy almaecetes vízivás, gyömbértea mézzel ivása, méhbe merülés meditációval, bőrünk átdörzsölése, könnyed, tápláló zabkása reggeli, könnyű zöldséges egytálétel ebéd és vacsora, zene hallgatás, lélekemelő könyv olvasgatása, spirál, vagy mandala rajzolás. Könnyed séta, a természettel kapcsolódás, jógázás, mint az ízület és mirigy gyakorlatok, a Savászana póz, áramlós Földüdvözlet a fordított póz kihagyásával, macska domborítás-egyenesítés, medence ringatások, körzések pillangó ülésben, de csak akkor, ha nem bőséges a vérzés. Ebben az esetben pihenés, Savászanában, vagy esetleg kitámasztott pillangó fekvésben relaxáció javasolt. Ha nehezen indul meg a tisztulás, akkor a fenti gyakorlatokkal elősegíthető, és a vérzés előtti gyömbérpakolással szintén.

A vér az élet, jelképe érzelmeinknek. Milyen kapcsolatban vagyunk vérünkkel, életünkkel? Megsegítheti egészséges folyamatainkat, ha közelebb kerülünk a természethez, tiszteljük a földet. Eldobható egészségügyi betét helyett moshatót, vagy komposztálhatót használunk. A mosható betétek használatánál könnyedén felhasználhatjuk vérünket hozzáadva a növényeink öntöző vizéhez, így táplálva vissza, a minket táplálókat. Szobanövények és konyhakerti növények locsolásához is használom, és csodálatosak tőle. Vegyelemzik, milyen tápanyagra van szükségem és azt megtermelik számomra, ezért is jó mezítláb és kesztyű nélküli kézzel is érintkezni a termőfölddel, vagy komposzt WC-t (is) használni, vagy kisgyermekeinket engedni a kertben üríteni, és így hamarabb elhagyni a pelenkát.

Amikor a természettel együttműködve élünk, Rendben vagyunk mi magunk, és a világunk is.

Indián bölcsesség szerint:

A lány az első menstruációjával lépést tesz a bölcsesség felé, a nő a menstruáció évei alatt gyakorolja a bölcsességet, a menstruáció elmaradásával ő maga válik a bölcsességgé!