Az 5 elem, Tavasz - a Fa elem évszaka

HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás) Öt Elem Tana

Mielőtt megismernénk -csak érintőlegesen- a Kínai öt elem tanát (U-szin koncepció) megemlíteném, hogy vannak olyan vélekedések ősi magyarságunkat kutatók között, mely szerint eleink, a Hunok ősi világképe terjedt el az egész keleten. Vagyis a világ körforgása, a megszületés, az ősi elemek egymásból való keletkezése-táplálkozása, illetve az elmúlás, az egymást kioltó anyagok végtelen körforgása tarja életben a világot, és magát az embert is. Ha megértjük ezt a körforgást, az egymásra ható folyamatokat és társítjuk hozzá a Yin-Yang elméletben szereplő szervek kapcsolatait, megérthetjük a hagyományos kínai orvoslás logikáját és elméleti alapjait.

Az öt elem kínai neve: Wu Xing, (ejtsd: vu hszing) A wu írásjel jelentése öt, a xing jelentése utazni, menni. Általában úgy fordítják, hogy kifejezze a mozgást, az egymásba átalakulást. Ezért találkozhatunk öt fázis, öt mozdulat stb. elnevezésekkel is. Elterjedtebb azonban az "elem" elnevezés. Ez az elmélet ugyanúgy, ahogy a Yin és Yang viszonya, egy általános érvényű szabály, mely nemcsak az orvoslásra, hanem az összes létező természeti folyamatra érvényes. Míg a Yin és Yang azt a két ellentétes irányú mozgatóerőt fejezi ki, mely minden létezőt működtet, addig az öt elem tan azt a körforgást mutatja be, ahogy a természetben a különböző folyamatok lezajlanak. Vagyis ez egy dinamikus körforgás, melynek soha sincs vége. Az elmélet szerint a dolgok öt fázison (öt elemen) haladnak át, míg visszajutnak az elsőhöz, hogy aztán minden kezdődjön elölről. Legszemléletesebb példa erre az évszakok körforgása. (míg nálunk négy évszak szerepel egy évben, a kínaiak beemeltek egy ötödiket is a nyárutó-t, mely maga a központi Föld elemhez tartozik)

Ez az öt elem sorrendben a fa, a tűz, a föld, a fém és a víz. Az elemekhez nemcsak az évszakok, hanem egy sor más tulajdonság, érzet is kapcsolódik. Az "Öt Elem Tana" szerint minden dolog az öt elem jellemzőit tartalmazza. Az elemek aránya határozza meg a dolgok tulajdonságait, viselkedését, de minden ember tulajdonságát is. Az ember viszonylatában az egyes fázisokhoz, elemekhez funkciókat, szerveket is kapcsoltak, és miután szerveink is kapcsolatban (párokban) funkcionálnak, így yin és yang típusú szervek is tartoznak az egyes elemekhez. De nézzük sorba:

Az első elem a Fa. A tavasz, valaminek a kezdete, vagy a reggel, a napfelkelte, az élet születése, az elindulás, a mozgásba lendülés, a természet újjászületése. A Fa elemet a zöld szín jelképezi. Időjárási elemek közül a Szél tartozik ide. A gyors, hirtelen változó és mozgást szimbolizáló. A mi mondásunkban is jelen van: "Tavaszi szél vizet áraszt" például. Érthető, ha testünk alkotóelemei közül az izmok, inak, a mozgás létrehozói tartoznak ide, vagy az életkor szerint a gyermekkor, mely "örökmozgó". A HKO szerint a szél társulhat hideggel és meleggel is. Ha a yin-yang egyensúlya felborul, akkor a yang hirtelen feltörhet és "szélütés" érheti az embert. Szerveink közül a yin Máj, és a yang Epehólyag tartozik a Fa uralma alá. A Máj biztosítja az energia szabad áramlását a testben. A Máj felel a védelemért, az előrelátásért, a tervezésért, a felszabadításért. Az Epehólyag a dolgok működésbe hozásáért, a döntésekért, a cselekvés elkezdéséért, valamint a fej energiájának kontrolljáért felelős. A keleti orvoslás szerint, a fej összefügg a két hólyaggal: az epe- és a húgyhólyaggal. Akik májproblémákkal szenvednek, általában fejfájásban is. Akinek vese- és húgyhólyagproblémája van, hajlamosak a migrénre. A Fa-szervek a szemen keresztül tartják a kapcsolatot a külvilággal. Vagyis a HKO szerint a máj tükre a szem. Ha gondok vannak a szemeddel, de a szemész nem talál magyarázatot, vizsgáld meg a májadat. De a máj működése egyenes hatással van a gyomor működésére is.

A Fa elemhez tartozó érzelem a düh, a harag, az elégedetlenség. A düh és a harag nem csak negatív érzelem. Megvan a helye az ember életében. Például az "elégedetlenség a fejlődés rugója". A harag az energiát kifelé, felfelé mozgatja. Ha nem túlzott, akkor a normális Fa a Szél mozgásirányával összhangban mozog. Ha túlzott, akkor szétszórja az energiát. Ha elfojtott a haragunk, akkor gátolja az energiát, és stagnáláshoz vezet. A Máj nem tud méregteleníteni, munkáját jól végezni, és "mérgesek leszünk". A nagy düh, harag rontja a szemet, "nem látunk a dühtől", fizikai és lelki értelemben is. Az elfojtott harag, düh önmagunk ellen tör, a védő-funkción keresztül autoimmun betegséget okozhat, kijátszva a máj védő funkcióját. A tervezésképtelen és döntésképtelen ember Fa-energia hiányos. Nyelvünkben a "rosszmájú" és "epés", vagy a "méregzöld" kifejezések bizonyíthatják ezt az ősi tudást. A Fa elemhez a savanyú íz tartozik. A savanyúnak összehúzó hatása van, ami segít egyensúlyban tartani a hozzá tartozó szerv, a máj szétszóró, kiterjedő energiáit. Ha a Máj energiában túlsúly keletkezik, kívánjuk a savanyú ételeket. A savanyú összehúz, gyengíti a májat; a csípős íz erősíti a gyenge májat, segít szétszórni az energiáját.

Mik azok a betegségek, melyeknek szezonálisan jellemző a megjelenése? Tavasszal, a szeles időjárásban jellemzően megszaporodnak a reumatikus betegségek, az izmok, inak betegségei.


Forrás:  https://keletimedicina.hupont.hu/27/hko-ot-elem-tana (Letöltve: 2017.02-23.)

Az 5 elem, Tavasz - a Fa elem évszaka