4. trimeszter / gyermekágy /Boldogasszony ágya

2021.10.11

4. trimeszter, avagy a gyermekágy, avagy Boldogasszony ágya időszak

Amire a 9 hónap alatt készültél, izgultál, aggódtál, kíváncsian vártál, ... elérkezett. Elröppent ez a pár hónap, és most itt szuszog a karjaidban ez az édes apróság, akivel eddig egyek voltatok és most ketten vagytok. Anya és gyermeke. Látszólag két külön egyének vagytok, de láthatatlan szálon, erős tudati-érzelmi kapcsolatban vagytok még mindig egymással, egy egységben egészen addig, amíg gyermeked öntudatára ébred, kb. 5-7 éves koráig, de bizonyos fokig ez az összeköttetés életünk végéig tart.

Optimális esetben a szülés mellett, a nyugodt várandósságban előre készültél erre az időszakra is. Párkapcsolat változására, szoptatásra (biológiai norma), mik a közös értékek, amiket szeretnétek tovább vinni, mit nem, ha apának sok a munkája, hogyan lehetne másképp, hogyan tud majd apa stresszt levezetni, hogyan lehet ez az időszak örömteli, boldog? A látogatóknak tudj nemet mondani, sértődés nélkül beosztani. Megszervezni előre a háztartást, étkezést, pihenést, segítséget. Császármetszésnél még körültekintőbben tervezni a segítséget, a babával a fokozottabb testkontaktusra felkészülni. Lehet, hogy nem így képzelted el babádat, gyűrött, piros, kicsit deformált lehet, de napról-napra változik, kisimul, rendeződik ő is folyamatosan, szokjátok ezt az új életet. A csecsemő hiperérzékeny, mindent érez, egész 7 éves koráig, érdemes odafigyelni az elektroszmogra, hogy hosszú autóút ne legyen, amíg pici, megterheli az idegrendszerét. A vízszintes babakocsi jó a gerincének, és a levegőn való alvás. Az ayurvédikus babamasszázzsal a babát és magadat is segíted, és a kapcsolatotokat tudod elmélyíteni, mely biztonsággal ölel körbe benneteket.

A tudatos felkészülésben a párkapcsolatban lévő szeretet, fontos alap lesz számotokra, és mivel minden nagyon más lesz, például kevesebb idő jut majd egymásra, előre jó beszélgetni arról, hogy hogyan tudjátok majd boldoggá tenni egymást, az új szövetségeteket létrehozni. Ez mindig változhat, a szeretettel való egymáshoz állás, kommunikáció segíthet, és az előre vivő dolgok keresése, a hátra vivő ismételgetése helyett.

A szülés utáni eufória, hirtelen boldogság érzet után, egyszer csak jöhet a felismerés, hogy felelős vagy az apróságod iránt. Fontos azt is tudni, hogy az anyáknál és apáknál is aktiválódhatnak saját születési nehézségek, teher lehet az ismerősök beszámolói alapján létrejövő elvárás, vagy az, amit mi elképzeltünk másként alakult...

A kérdések elönthetnek. Jól gondozod e őt? Elég e az anyatejed? Megfelelő ruházatot adtál e rá? Most miért sír a babád? Mennyi időnként tegyed mellre? Mennyi ideig szoptasd? Fejjél e, ha igen mivel? Mérjed e? Hogyan altassad? Hol aludjon? Hordozd, de miben? Mit egyél, igyál? Mikor főzzél, vagy rendeld az ételt, honnan? Hogyan fogod a lakást, a kertet is rendben tartani? Mikor fogsz tudni kicsit magaddal foglalkozni, egyáltalán egy jót aludni, nyugodtan lezuhanyozni? Hogyan fogsz tudni elmenni valahova is, mit vigyél magaddal, szoptathatsz e akárhol? ...... és még számtalan szorongató kérdés merülhet fel benned.

Az öröm érzés és az aggodalmak, a lelkesültség és a lehangoltság váltakozhatnak benned. Egyszer azt érezheted szuper minden, itt van a gyönyörű babád, aki elvarázsol mélységes mély tekintetével, finom babaillatával, és máskor meg fáradtan, nyúzottan, zokogva, összezavarodva, mert mindenki más megoldást javasol, kilátástalanul igyekszel vigasztalni az üvöltő csecsemődet.

Az örömben olyan ismerősnek tűnik babácskád, a zavarodottságban pedig oly távolinak.

Tudd, hogy rendben van ez is. A hormonok változása, az új, eddig ismeretlen helyzet, többlet terhelés a kevesebb alvás miatt, a felelősség miatt, a hozott minták miatt, a fel nem dolgozott nehéz szülés miatt, ha már nincs segítséged, az egyedül lét miatt....

Optimálisan ez az időszak az összeszokás ideje, amikor a babáddal lehetőséged van még inkább elmélyíteni kapcsolatotokat és a társaddal is szokni az új családi létet. Társaddal fontos, hogy őszintén oszthassátok meg gondolataitokat, érzéseiteket, hogy kapcsolatotok egy új szintre tudjon emelkedni. Neki is nehezebb, amikor a munkája miatt távol kell lennie tőletek és kizárva is érezheti magát az anya-baba páros burkából, de ha bevonod a baba ellátásának feladataiba, vagy apa-baba időt is hagysz nekik, akkor apaságában is segíted, és még tápláló én időhöz is juthatsz.

A várandósság alatt és a gyermekágyban is sok feldolgozni való dolog feljöhet, érdemes a lelki nehézségeinket babás anyakörben megbeszélni, mert apa még terheltebb lehet és a megoldások is gyorsabban jöhetnek egy-egy tapasztaltabb anyukától, vagy csak az együttérző, meghallgatástól. Gondold csak el, előjöhet saját születési élmény, előző élet lenyomata, generációs minták, ugyanezek a társnak és a babának is. Ne felejtsd el azt sem, hogy a Forrásból az örök bölcsesség, tudás is megérkezhet, kétség helyett egység. Ez akkor tud megérkezni, ha befelé figyelsz és a jelenben vagy.

Szűken véve a kis gyermekágy 6 hét, a dicséretek és megerősítések, az életerőnk visszahívásának időszaka. A régiségben Boldogasszony ágyába feküdt be az anya, a baba, és sokszor az apa is. Boldogasszony cseppjét itta a gyermek, és a rokonok, barátok, szomszédok komatállal és mindennel ellátták őket, amire csak szükségük volt, táplálták az új családot. Boldogasszony védelme alatt szülte újjá magát a hármas és valóban megszentelték, megtisztelték az összeszokás, az újra hangolódás idejét. A 6. hét végén a bábaasszony, aki általában füves és kenő asszony is volt, gyógyfüves vízben fürösztötte meg az anyát, babát és az apát, majd helyre masszírozta az anyát. Szokás volt a szétment csontokat összerakni, hogy újra egészségesen tudjon működni az új asszony. A mexikói, és más népek hagyományaiban az izzasztókunyhó, a kendős csontösszerakás is szerepelt a regenerálásban. A szertartásokat használták az anyatej bőségére, a gyermek védelmére (piros szalag a csuklójára pl.) is. Ezekkel a rítusokkal az egészséget védték, lezárták a várandósságot és megsegítették az anyaságot.

Igazi boldogságba vezető élmény, az élet tisztelete. Nem az új család lát vendégül, hanem az élet szentségét tisztelve, őket szolgálják ki, nem zavaróan, átjáró házként működve, hanem a küszöb elé téve ételt, italt stb. Mennyire más, milyen erőbe állító!

A nagy gyermekágyas lét egészen addig tart, míg a hormon működés visszaáll a hétköznapi szintre. Ez kb. a gyermeked 1 éves koráig tarthat, amíg szoptatsz, amikor a ciklusod is normalizálódik.

Várandósság alatt megváltozik tested, kiteljesedsz. Szülés után azt érezheted, hogy belső szerveid rendezetlenek, fura még a légzés is, és a tükörből, valaki nagyon más néz vissza rád..

Méhed is kitágult, bár bámulatosan gyorsan nyeri vissza eredeti nagyságát, amit az igényszerinti szoptatással tudsz segíteni, ilyenkor érezheted is az összehúzódását, első babánál enyhén, további szülések után erőteljesebben a kezdetekkor.

Hasad is kitágult, veszített feszességéből, a szétnyílt hasizmaidnak is idő kell, hogy visszahúzódjanak, amit a babás anya jógán tudsz ellenőrizni a segítségemmel és gyakorlatokat is mutatok, mellyel szépen helyre lehet állítani őket. Fontos ezt is tudatosan kezelni, hiszen számos problémát előzhetsz meg vele. A záróizmok tornáját is folytatni szükséges, annyi változtatással, hogy kilégzésre húzd össze őket, és belégzéssel lazítsd. A belső szervek süllyedését tudod megakadályozni, melyek igen kellemetlen tüneteket okozhatnak, a regenerációt tudod felgyorsítani, és a házaséletet is örömtelibbé tudod így tenni, amikor eljött az ideje.

Kiszélesedik a csípő, a derék, megváltoznak a mellek, bőrproblémák (gyulladás, májfoltok, rosaceák, petyhütség, bőr elszíneződések, visszerek) hajhullás, megváltozott hajszerkezet, hajszín is lehetnek, vizesedés, nem beszélve megváltozott szeméremtestedről.

A babás anya jógán kifejezetten olyan gyakorlatokat végzünk, melyekkel optimálisan tudod regenerálni, erősíteni, rugalmasítani testedet és lelkedet, megtartó női körben.

Türelemmel, szeretettel elfogadva testedet, tudatosítsd magadban, hogy mennyivel érettebb, bölcsebb lettél, és, hogy a várandósság és szülés édes terhével megváltozott tested " a szépség, bátorság, és szeretet térképeként tudod elfogadni, nagyobb örömre és fizikai elégedettségre lelhetsz, mint bármikor azelőtt."

Légy büszke testedre, mely életre segítette gyermekedet! Először nekem is nehéz volt elfogadnom megváltozott testemet, főleg amikor negatív megjegyzésekkel erre még rá is erősítettek kedves rokonok, "úgy megasszonyosodtál". Nem rosszat akartak, csak a tudatlanságból nem tudták, hogy milyen kárt tud okozni ez a poénnak tett, nekem nagyon bántó kifejezés. Idővel rájöttem, hogyan tudok előnyösen öltözködni, kezdetben még kismama ruhát hordtam, mert kényelmes volt, aztán az is kialakult, hogy mi praktikus a szoptatáshoz, de még is csinos.

Keresd az apró örömöket! Emlékszem, hazatérve a kórházból a 3. gyermekemmel, kiülve a kertünkbe, ittam be a napsugarakat, napoztatva az arcomat, és olyan jól esett! Nézz vicces filmet, az igazán mélyről jövő nevetéssel a hasizmaidat is megdolgoztatod, császárnál csak óvatosan.

Az első pár hétben fontos a megfelelő háttér támogatás. A társad is átvehet bizonyos feladatokat a háztartásban, és érdemes az igényeket is lejjebb adni. Családtagok, ha jönnek, ne csak látogatóba jöjjenek, hanem kérd meg őket előre, hogy valamiben segítsenek, amiben szükséges. A várandósság alatti előre tervezéssel, jól felkészülve a szülést követő időszakra is, könnyebbé teheted ezt az újjászületést. Szülésfelkészítőmön kitérek a szülés utáni időszak fontosságára is. A gyermekágyas dúlák és segítők, ugyan fizetett szolgáltatással, de angyali segítségként tudják szebbé, könnyebbé varázsolni ezt az értékes időszakot.

Ahogy feljebb írtam vegyes érzések kísérhetnek gyermeked iránt. Hol az örömkönnyektől, boldogságban úszol, hol nem akarod ezt az egészet, mert annyira fáradt vagy és képtelennek érzed magad kis babádat megnyugtatni a végtelennek tűnő sírásában, elaltatni, és még a szoptatás is nehezen megy. A monotonitás, az egyedüllét, a megfelelési vágy, hogy neked tökéletesnek kell lenned, sőt szuper nőnek, erősnek, aki mindent bír... Alkalmatlannak is érezheted magad az anyaságra. A szülés utáni lehangoltság, szinte kivétel nélkül elér mindenkihez bizonyos szinten, és nehezen is beszélünk erről. Ilyenkor sokszor egy jó alvás, a megfelelő étkezés, folyadék fogyasztás, egy barátnő, vagy közeli anyatárs, akivel megoszthatod nehézségeidet, vagy egy segítő, aki terhet tud levenni rólad, megoldást nyújthat és pár hét alatt enyhülhet.

Ha azt érzed, hogy nehezen megy a babáról való gondoskodás, negatív gondolatok vannak benned, kényszerképzetek, pánikrohamok, állandó kimerültség, a mellőzöttség alaptalan érzése, a személyes higiénéd elhanyagolása, szorongás, levertség, gyakori sírás, elfordulás a babádtól, más családtagoktól, félelem, hogy kárt teszel a babában, a nehéz szüléstörténeted ismételgetése, önkontrollvesztés, zavarodottság, hallucináció lép fel, kérj segítséget szakembertől, nem szégyen! Ezekről a jelekről a társnak is tudnia kell, hogy időben fel tudja ismerni és orvosolni lehessen.

Az Emma anonim információs és lelki segítségnyújtás, a www.perinatus.hu, vagy a Vadaskert Kórház és szakambulancia is szaksegítség lehet.

Ebben az átalakulásban egyfajta gyász is megjelenhet, üresség érzet nemcsak testileg, de lelkileg is. Valóban egy részedet engedted el, de újszülötted ott van karjaidban és várja, hogy a szereteteddel, gondoskodásoddal körbe öleld. Nem kell tökéletesnek lenned, "csak" elég jónak, hogy ami tőled telik, azt megadd neki, nem könnyű feladat, de ez a legtöbb, amit megadhatsz neki.

Naplózz, amikor kedved van, ide kiírhatod mindazt, amit a legjobb barátnődnek mondanál el. A szülési negatív élményt is, ha leírod, és még ha sírsz is, feloldhatod, és bármit, amit csak szeretnél. A babanapló, pedig nagyon szép emlék lehet magadnak, gyermekednek, ráadásul még akár választ is kaphatsz a felmerülő problémáidra, újra élve a napodat. Kezdd el a várandósságod idején!

Nagyon fontos a szükségleteid kielégítése! A legfontosabb, hogy biztonságban érezd magad, a megfelelő minőségű étel, ital, alvás, pihenés és környezet is alapvető. Elfogadással, empátiával, meghallgatással, meghallással vegyenek körbe. Kapjál megértést, segítséget, megerősítést, bizalmat, odafigyelést, kímélést, érezd az elismerést, az összetartozást, a türelmet.... Törekedj arra, hogy megismerd saját szükségleteidet!

Az anyaság további képességeket ajándékoz nekünk, mint például rugalmasság, találékonyság, egyszerre több dologra való összpontosítás, a határaink megismerése és tágítása, az elégedettség kiművelése, türelem, önzetlenség.... A hormonok miatt az önérvényesítés nehezebb, de idővel és a képességeink kibővüléseivel, erőbe állásunk is eljön, főleg ha a legfontosabb pontokat szem előtt tartod.

A kapcsolat kiépítése már magzat korban elkezdődik az anya és babája között, amit az optimális természetes szülés még fokoz, és tovább mélyít a szülést követő aranyóra, a pár csepp kincs, az előtej ajándékával összeölelkezve a szoptatásban, a bőr-bőr kontaktussal. Ha nem épp optimálisan történt a szülés, és utána, akkor sincs veszve minden, mert tudatos munkával szépen helyrehozható. A fókusz a megoldáson legyen! Az élet egy csoda, jóból, rosszból is tud csoda megszületni, a sok kihíváshoz kapunk mindig segítséget is, kérdés, hogy észre vesszük e?

A kartávolságon belüli kapcsolódáskor tud kommunikálni a baba agya és az anya agya egymással, ez biztonságérzetet, nyugalmat ad babának és az anyának is, mellyel biztosítva van a jó alvás, a jó emésztés, az egészséges kötődés. Érdemes ennek tudatában tervezni az alvást is. Nagyszerűen bevált nálunk a 3. gyermekünknél a férjem által készített babaöböl, melyet az ágyunkhoz rögzítve tudtunk mindannyian kényelmesen aludni és a szoptatáshoz sem kellett felkelni. Ahány gyerek, anya, anyaság annyi féle helyzet, mind a három gyermekemnél más vált be, és a lehetőségekre érdemes felkészülni, hogy lehessen miből megoldást találni.

A szoptatással melleidnek új funkcióját is megismerheted, melyek ilyenkor valóban a szeretet leadását végzik az anyatejen keresztül, saját testedből táplálva apróságodat. Hihetetlen ez az ősi tudás. Erre a legtöbb nő képes, biológiai norma. Ilyenkor nem csak ételt, italt adsz neki, erősíted immunrendszerét, hanem érzelmileg is táplálod, biztonságot adsz, a földi paradicsomot nyújtod neki a melleidből való táplálással. Igény szerint táplálva, mindig annyi és olyan anyatej termelődik melleidben, amire kisbabádnak szüksége van és még melegítened sem kell, az is megoldott. Tényleg csodálatos!

Érdemes megismerkedni új melleiddel, kapcsolódni hozzájuk, milyen érzés? Zavarba ejtő lehet, ha szoptatáskor orgazmikus gyönyört érzel, de tudd, hogy ilyen is van. Álmosabb lehetsz szoptatáskor, és ha átadod magad teljes mértékben, a relaxin hormon termelődésével ellazulsz és akár bele is alhattok mindketten, megengedheted magadnak a pihenést.

A szoptatás természetes dolog, de azért érdemes előre tájékozódni, hogy mire figyelj oda, ez is egy tanulási folyamat és így megelőzhetőek a kellemetlenségek. A szoptatási tanácsadó is nagy segítség lehet, az IBCL-es tanácsadók, egyetemi szintű tudással rendelkeznek, mentális problémákban is jártasak. Sokszor még házhoz is megy, vagy akár már a kórházban is támogat. Légy türelmes ebben is, a gyakorlás meghozza az eredményt. A feszült anyától sokszor nem szeretnek szopni a babák, itt is fontos a nyugalom, a megfelelő folyadék, táplálék bevitel, és a gyakorlás.

Első gyermekemet majdnem 2 éves koráig szoptattam, és már a legelején kértem segítséget a kórházi szoptatási tanácsadótól, illetve később telefonosan az LLL ligától. 3 hónapos korától kapott tápszer kiegészítést is, de a későbbi tudás bővítésemmel már tudom, hogy elkerülhető lett volna. Első gyerekesként és másokra hallgatva minden etetésnél mértem, fejtem, ezekkel stresszelve magamat és babámat, aki hasfájós is volt. A vajúdáskor használt gimnasztikai labdám ekkor is jó szolgálatot tett, mert ezen ringattuk az alkarunkra hasra fektetve, felváltva a férjemmel éjszakákon át.

A második gyermekem kicsit korábban érkezett a vártnál, így őt az aranyóra után az inkubátoron keresztül szeretgettem pár órát, majd őt is elkezdtem szoptatni. Nála nem alakult még ki a szopóreflex, be is sárgult ezzel aluszékony is volt, így nagyon nehézkessé vált a szoptatás. Mindent megtettem, fejtem a tejet rendületlenül, csöppentővel, kanállal, pohárból adtam neki, majd szoptanit nyakba akasztható szoptatást segítő készüléket is használtam. 2 hónaposan javaslatra neki is kiegészítettem tápszerrel az anyatejet, összesen 5-6 hónapos koráig szopizott. Én ennek is örültem, bár volt némi csalódottság bennem.

A harmadik gyermekem 8 évvel később született. Szerettem volna otthon szülni, de már csak az életkorom miatt sem volt lehetséges. Nála már a szülés (baba és anya barát kórházban), és utána a kezdetek is a legoptimálisabban történtek, nagyon felkészült voltam, tudatos, és makacsul határozott. A méhlepényt elhoztuk homeopátiás szernek, aranyóra volt, amíg a szülés után átvittek a gyermekágyas osztályra, addig lánykámat apa vitte orvosi vizsgálatra egy másik osztályra, majd ő hozta hozzám, addig a dúlám segített berendezkedni. Mindehhez az kellett, hogy apa is tájékozott legyen, mert magam nem biztos, hogy ki tudtam volna állni magunkért. Nem akartak engedni zuhanyozni, mert éjjel volt és, hogy most szültem, elájulhatok, de nem törődtem a tiltással nekem szükségem volt rá, senkit nem zavartam, és jól is éreztem magam. Végig a kicsivel voltam, szoptattam igény szerint, sőt már ott is segítettek fejő géppel és szoptatási videóval is. Nagy volt az átjárás, nem voltak kedvesek a nővérek, nagyon vártam, hogy otthon lehessünk. Gyakorlott anyaként, ugyanúgy időre volt szükségünk, hogy átszokjunk egy más működésre, de azért könnyebben ment minden. Könnyebben ki tudtam állni az elképzeléseim mellett, gyerekorvost váltottam, aki nem stresszelt a szopott mennyiségekkel, hogy a növekedési görbe alján van kislányom és a homeopátiában is jártas volt. Ehhez nekem az kellett, hogy elmenjek egy olyan szoptatási tanácsadóhoz, aki gyerekorvos is volt egyben és hosszú időt eltöltve a rendelőjében beszélgettünk, megnézte, hogy teszem mellre a babámat, hogyan szopizik, utána mi történik, mennyivel később jelez, hogy újra szeretne szopizni. Elmondta, hogy a babám ilyen típus, minden rendben van, gyakran van szüksége az anyamellre, hosszan szeret rajta lenni és mivel elég feszes, feszesebb a bele is, gyors az emésztése, ezért kevesebbet gyarapszik. Ajánlott homeopátiás szakembert, aki nekem javasolta a bogyók szedését, és, hogy egy Dévény terapeutához menjünk el, és rendben lesz minden. Így is volt. 2,5 éves koráig szopott, akkor már nekem nem volt komfortos, azt éreztem, hogy vissza kell már, hogy kapjam a testemet. Jártunk piciként szoptatós anyakörbe (most már Anyahajó József A. lakótelepen), amit nagyon szerettünk.

A nagy családos lét is nagyon sok kihívást hozott, amire nem voltam felkészülve. Hangosabb lett minden, és szükségem lett segítőre. Nekem nagyon nagy feladat volt, hogy belássam, e nélkül nem megy. A kerületi családsegítő központban kaptunk ingyenes párterápiás segítséget, mely életmentő volt számunkra. Ugyanilyen támogatás volt Viki barátnőm gyerekfelügyeleti segítsége, és időnként Katica óvónéninké.

Nagyon magabiztos, önálló, okos, vidám nagylány lett belőle, aki az oltásokon kívül gyógyszert nem is kapott, a 8 éve alatt.

Mindehhez a hordozás is sokat tett, és hogy felszabadultabban tudtam itthon is tevékenykedni, és akár tömeg közlekedni a nagyokkal együtt. Még várandósan kerestem fel a Hordozóházat, ahol átbeszéltük a lehetőségeket és kölcsönöztem a különféle hordozókat, majd vettem is, amit el is tudtak nekem adni. Szeretettel ajánlom őket is!

Végül ajánlom megismerni a szeretet nyelveket, kihez mivel lehet szívtől-szívig elérni, és a Gordon féle, 12 közlés sorompót (PET), hogy mik gátolhatnak a megfelelő kommunikációban. A gyerek, mint társ, a szabályok, az értő figyelem. Segítség lehet a Bach virág csepp, illóolajok, a szülésfelkészítő, a szülésre bocsájtó alkalom, a szülést lezáró alkalom, és a csodálatos Ayurvédikus babamasszázs, és anya masszázs. Lásd magad Anyaként, egy elég jó Anyaként, ehhez egy összeollózott, hangulatokat megjelenítő anyaság tablót is készíthetsz bekeretezve, jól látható helyre téve, nap, mint nap rápillantva, bevonzva a számodra ideális képet.

Anyaként magadat, társadat, gyermekedet és a környezetedet táplálva, a boldog nőt, anyát, férfit, apát, gyermeket, családot és társadalmat alapozod meg!

Sok Boldogságot kívánok az úton!

Alábbi források nyomán: A bennünk élő Anyaistennő c. könyv, Anaya kismama jóga képzés, Bernád Ilona szülésznő, bába, népigyógyász előadása, Gyermekágyas segítő tanfolyam Mesővel, Ayurvédikus babamasszázs, kismama masszázs képzés, Ladgyánszkyné Hengerics Katalin gyermekágyas dúlaság, gyermekágy előadása és saját megéléseim, tapasztalataim alapján.