3. trimeszter

2021.04.20

III. Trimeszter: Várakozás

Most már igazán szembesülsz, és mások is, hatalmasra nőtt, gyönyörű pocakoddal, mindig előtted járva kénytelen vagy tudomásul venni megváltozott testedet.

Babácskád egyre nő bársonyos méhed fészkében, sugárzol, fényes vagy, de időnként valóban terhesnek érezheted magadat. Nehezebb lehet a felkelés, éghet a gyomrod, dagadhat a bokád, a kezed, vizesedhetsz, fájhat a hátad, nehezen telhet az éjszaka is, nehezen alhatsz el, sokszor mehetsz ki pisilni, kimerültség lehet, hasadtól kihívásosabb a cipő bekötése, az öltözködés, az evés...Türelmetlen lehetsz magaddal, testeddel, babáddal, hogy mikor lesz már vége ezeknek a nehézségeknek!

Tudatosítsd babádban, hogy neki a méhedben van a legjobb helye, addig, amíg csak szükséges a kifejlődéséhez és a nehézségeket, amiket te érzel, igyekszel megoldani és ezek mind érted vannak, tanít alkalmazkodni, elfogadni. Ezek a megoldási stratégiák, egyfajta mintaként épülnek be babádba, segítve majd az ő kihívásaira történő reagálásában.

Érdemes barátságot kötnöd tested változásával, ehhez segítség lehet, ha tükör elé állva vizsgálgatod magadat. Mi az, ami tetszik, mi az, ami nem? Amin nem tudsz változtatni, fogadd el, amin igen változtass! Kényeztesd magad meleg olajos önmasszázzsal, vagy menj el egy kismamamasszőrhöz, az olajozás nyugtatja az idegrendszeredet, stabilabbá tesz. Szerezz be egy csinos kismamaruhát, fokozd az örömöd valami jóleső dologgal, sétálj a jó levegőn, jógázz, egyél egészségesen! Pozitív, megerősítő mondatokat megfogalmazva, akár kiírva a tükörre, vagy jól látható helyre a lakásban erőt adhat. Párod biztosan így is gyönyörűnek lát! Lásd magad termékeny, virágzó AnyaIstennőnek, akinek méhében egy élet fejlődik, akit táplálsz, növelsz magadban, érezd magad különlegesnek!

Nagyon hamar véget ér várandósságod, élvezd ki! Ez nem áldozat, hanem csoda, amiken keresztül mész! Higgy magadban, bízz abban, hogy jó történik veled! Meglátod, milyen hamar beáll a súlyod, visszanyered csinos alakodat, ha odafigyelsz táplálkozásodra, mozgásodra, amint eljött az ideje szülésed után.

Hatalmas boldogsággal tölt el, amikor érzed babád mozgását, reagál az érzelmeidre, jelez, hogy hahó, itt vagyok! Apa is boldog, amikor jól érezhetően, láthatóan ficánkol a babátok! Ez a kommunikáció egyre közelebb és közelebb visz benneteket egymáshoz, egyre jobban ismeritek meg egymást. Ez a csoda egyre gyakrabban okoz örömkönnyeket, érzékenyülsz el gyakorlatilag bármitől.

Néha erősnek, és szépnek, néha félelemmel telinek, bizonytalannak, bálnának érezheted magadat, fizikálisan és mentálisan is kihívásokkal teli időszak, ám annál varázslatosabb. Észreveheted, hogy kezeid egyre többet simogatják hasadat, elrévülhetsz gyakran, milyen lesz, ha megszületik kisbabád.

Egyre inkább érezheted, hogy nehéz megfelelni a munkahely felé, a család felé, a külvilág felé. Fókuszod mindinkább a kisbabád felé összpontosul, egyre szívesebben töltesz több időt az otthonodban, a babakelengye rendezésével, elképzelve a további új életet és egyre több pihenésre van szükséged. Nyomasztóvá válhat, hogy nem tudsz már esetleg mindenhol úgy teljesíteni, mint eddig, de magadat kell első helyre tenned, hiszen most ez a feladatod, hogy életet táplálj méhen belül, szülést követően pedig, méhen kívül, hogy ezt megfelelően tudd elvégezni, feladatlistádon szerepelj az első helyen. Ha te jól érzed magad, kisbabád is jól érzi magát! A naplózás segíthet. Figyelj jól, hogy megfelelő pihenéssel ajándékozd meg magadat, lelassulva, megengedődve, hogy most ennek van itt az ideje, rendje. Lehet, hogy ezernyi teendőd van a listádon még a szülésig, de lassíts. A stressz, a feszültség, aggodalom nem visz előre, csak erőtlenné, még nyugtalanabbá tesz, nehezíti alvásodat, izom-, ín-, hát fájdalmakhoz vezethet. Esténként elcsendesedve, meditálva, megérkezhetnek a megoldások. Nyugalomban, békében jobban rálátsz életedre. Hallgass belső hangodra, és ha szükséges, bátran kérj segítséget! Csak te tudod mi a jó neked! Ne hagyd, hogy mások mondják meg! Mindenre van megoldás!

Várandósságod ragyogó lehetőség, hogy tisztázd magadban értékrendedet, pároddal átbeszélve, mit tartotok fontosnak átadni gyermeketeknek, hiszen a szülőség nagy felelősség, ami szintén nyomásként lehet jelen bennetek. Mit hoztok magatokkal és ezekből megalkotni érdemes egy közös értékrendet. Kedvenc mantrám, hogy könnyedén áramlok a változással, az élettel, amely maga a változás. Hozzáteheted, hogy biztonságban érzem magam a változásban. A szüléskor, vajúdáskor is óriási segítség lehet ez a gondolat, szemlélet. Tudatosítsd, hogy bízol a testedben és együttműködsz vele már most a harmadik trimeszterben, így is készülve a szülésedre. Ha éhes vagy, egyél. Ha szomjas vagy, igyál. Ha fáradt vagy, pihenj. Ha fel kell tenned a lábad, tedd fel. Ha bátorításra van szükséged, vagy megértésre, keresd a hasonló gondolkodású kismamák társaságát. A kismamajóga óráimon tapasztalom, hogy milyen nagyszerűen működik ez a megtartás! Van, hogy a babázós időszakban is egymás támaszai tudnak lenni, milyen fantasztikus kötelékek tudnak így kialakulni!

Könnyíti az elengedésedet, amikor itt az ideje, ha elképzeled, miként nyílik meg tested, amikor világra hozod gyermekedet, akár elképzelhetsz, egy nyíló rózsát. A megnyílást segíti ellazult állapotod, melyet a légzéssel tudsz nagyon szépen befolyásolni. Mély hasi légzés a köldök terébe szívva a levegőt, és hosszú kilégzés, akár szádat résnyire kinyitva. Tudatosítsd, hogy ha ellazul szád, ellazul medencéd, gátad, méhszájad is. Jósló, rendszertelen méhösszehúzódásaid is lehetnek már, gyakorol méhed, rugalmasodik, és az anya-baba közötti kapcsolatot is erősíti. Ilyenkor csak lélegezd át magad a mély légzésekkel. Ezzel is készülsz a valódi méhösszehúzódásokra, amik rendszeresen és intenzívebben fognak érkezni.

Oszd meg pároddal is érzéseidet, tapasztalataidat, segítve az apaságába érkezését, illetve erősítve a kapcsolatotokat. Élvezzétek ki a közös felszabadult időket, mert ez az erős kötelék tud nagy támasz lenni a babás lét kihívásaiban. Ez a feltétel nélküli szeretet, kiteljesedés, szívnyílás időszaka. Alkossatok együtt pozitív megerősítő kártyácskákat, melyeket a vajúdás idején is felolvashat neked párod, hogy szeretettel teli erőt adjon, hitet, bizalmat tested, gyermeked felé, szülésed felé, hogy minden úgy történik majd, ahogy a legjobb nektek.

35. héttől legyen összekészítve szülési csomagod és vegyetek részt apás szülésfelkészítésen, hogy elő tudd hívni ősi női bölcsességedet, és az ott visszatanultakat, tudjátok még gyakorolni az elkövetkezendő hetekben. A szülés egy kiszámíthatatlan folyamat, ahol, ha hagyod, az ősi ösztönök nyilvánulnak meg, összekapcsolódva a nagy kozmikus renddel. Elképzelheted, hogy hogyan szeretnél szülni, akár le is írhatod kívánságaidat, megbeszélve pároddal, szülésznőddel, orvosoddal, dúláddal, de fontos, hogy kezeld rugalmasan. Tájékozódj a lehetőségekről, akár otthon, akár kórházban szülsz. Milyen beavatkozások lehetségesek? Ha a kiírt időpontban még nem indul meg a szülés, milyen lehetőségeid vannak? Milyen fájdalomcsillapító technikák vannak? Császármetszésnél mi történik, hogyan, a társad ott lehet e veled? El szeretnéd e hozni a méhlepényt (elixírnek, elültetésre...)? Mennyi időtök van a szülés után ismerkedni a babáddal, pároddal közösen? A köldökzsinórt mikor vágják el? Megfürdetik e a babádat? Mikor vizsgálják meg a babádat, viheti e a párod? Te vagy a kompetens saját szülésednél!

Teendők: - záróizmok edzése (megtartás-elengedés), derék védelme nyújtózásokkal, tér teremtő gyakorlatok, egyensúly gyakorlatok akár székkel, falnál, medence, lábizom erősítések, vénatorna, felpolcolt lábak, légzőgyakorlatokkal a légzésnehézségekért, nyugalomért, könnyebb alvásért, Gayatri mantra, neked kedves zenék hallgatása, dalok éneklése, minőségi táplálkozás (zabkása, levesek, ghí (tisztított vaj)), Huminiqum, pihenés, akcióterv és összecsomagolás.

Áldott várakozást kívánok a nagy napig!

Fotók: 3x a 3. trimeszterben.