Rítusaink a Holddal kapcsolódva 2.

2022.01.26

(Újholdtól a Telihold előtti időszakig)

- Újhold - menstruáció vége felé - átalakulás vége - hajnal - kora tavasz - újjászületés - sötét anya

- Növő Hold - menstruáció után - tervezés - délelőtt - tavasz - ártatlanság/bimbózás - leány/szűz

- Telihold előtt - ovuláció előtt - szív nyílása - késő délelőtt - kora nyár - örömtánc/szabadság - vértestvér/szerető)

Sötét Hold után, amikor elkezd növekedni a Hold, éppen megjelenik vékony sarló formája. Újhold idejében, megálmodhatjuk, hogy az elkövetkező időszakban mit szeretnénk megvalósítani.

Este, miután Zsályával átfüstöltük, kitisztítottuk a teret, gyertyát gyújtva, meghitten egy bögre Hibiszkusz, vagy Kék Lótusz vagy rózsa virág teát kortyolgatva, megfogalmazzuk kérésünket legtisztább, magasabb énünkhöz, és az adott növényhez, amit választottunk teának, érkezzen meg hozzánk egyértelmű üzenetben, mi az, ami a következő időszakban segítségünkre lehet, önmagam és mások boldogulására. Bármire rákérdezhetünk, ami foglalkoztat bennünket, mocorog bensőnkben. Majd feküdjünk le, Mirha olajat cseppenthetünk homlokunkra, mellkasunkra, csuklónkra, vagy párologtatóba és aludjunk egy jót.

Akár álomban, akár megérzésben, sokféle módon érkezhet a segítség, mellyel valóban saját utunkat járhatjuk. Ha ez az időszak a menstruációnk végére esik, érezhetjük újra erőnket bizseregni magunkban.

Növő Hold időben, mikor már jól láthatóan kerekedik a Holdsarló, újra leülve papíron is megtervezhetjük a kapott üzenetek birtokában, a következő heteket.

Én ilyenkor már rengeteg ötlettel állok a megvalósítás előtt, jó ezeket egy füzetbe rendszerezni, leírni, így is energiát adni nekik.

Kiváló időszak melleink önvizsgálatára ciklusunk első fele. Gyöngéden, szeretettel relaxációban ellazulva vizualizálhatjuk, hogy gyönyörűek és egészségesek melleink. Utána fekve egyik karunkat fejünk fölé emelve, majd másik kezünkkel lentről felfelé a mellet a hónaljon keresztül átsimítjuk, aztán kintről befelé körkörösen a mellbimbó körül, aztán kifelé, s végül újból lentről felfelé simítjuk. Ezek a mozdulatok, rituálék is öngondoskodásunk részei.

Újra aktívak vagyunk minden szinten, szervezetünk felkészül egy esetleges új élet befogadására, így előkészíti a terepet.

Tüszőérést serkentő hormonok (FSH) indulnak ébreszteni a petesejteket. A petesejtek egy folyadékkal teli védőburokban fejlődnek tovább, mint a kis hólyagok, ők a tüszők. A tüszők burkán keletkező ösztrogén hormonok leválnak, szétáradva a testben és újjáépítik a méhnyálkahártya felső rétegét. Közben kiválasztódik egy vagy ritkán két petesejt és ő vagy ők érnek tovább, és egyre több ösztrogén munkálkodik a méhszállodában. Eltávozik a nyákdugó a méhszáj útjából, és elkezdenek serénykedni az ösztrogének, hogy a méh nedű, a méhnyaknyák eddigi sűrűbb, ragadósabb, nyúlósabb, fehéres, sárgás váladéka, átlátszóbb, hígabb, nagyobb mennyiségű legyen, puhuljon és kinyíljon a méhszáj a hímivarsejteket segítve.

Fokozatosan az időben előre haladva, de még Telihold előtt, érezhetjük, ahogy nyitottabbá válunk a külvilág felé, vágyunk kapcsolódni másokkal, pezsgünk.

A tüszőrepedés előtt sárgatest serkentő hormonok (LH) érkeznek a tüszőrepedéshez. A kiszabadult érett petesejt a petevezetékbe kerül. Az ösztrogének szép lassan átadják a helyüket a sárgatesteknek (progeszteronoknak).

Az ösztrogén szakaszban méhünket tudjuk még az alábbiakkal segíteni.

Méhgőzöléssel, különböző női gyógynövényekkel. Például Cickafark, Palástfű, Pásztortáska, Kamilla, Málnalevél keverékéből főzetet készítve, melegre hűlést követően, WC-be helyezve a fazekat, ráülünk, betakarózunk és 20 percet, akár mantrázással egybekötve meditálunk. Ezután betakarózva lepihenünk, akár alszunk egyet.

Gyógynövényes ülőfürdő, szintén előnyös, a leszűrt főzetet végtelen 8-as formában hozzáöntve, belekeverve a fürdővízbe időzünk 15-20 percet a vízben, utána betakarózva pihenünk.

Szezámolajos sós keverékkel, bele 1-2 csepp muskotályzsálya vagy levendula illóolajat teszünk, és ezzel az eleggyel is átdörzsölhetjük a hasunkat.

Jógagyakorlásunk is igazodik ezekhez a szakaszokhoz, például a teljesség igénye nélkül, a Nap- és Holdüdvözletek váltogatása meditatívan, imaként áramolva, segíti test-lélek-szellem egyensúlyunkat, vagy a különböző csavarások, petefészek stimuláló gyakorlatok. A női jógaórák gyakorlatai, mindig az adott Hold fázist, évköri szakaszt, és az egyéni állapotokat is figyelembe veszik.