Sütőtökös-fahéjas csiga recept és más finomság, női egészségünkért

2021.09.14

Női egészségünk támogatója a sütőtök is, illetve szezonálisan is segít földelni édeskés ízével, és támogatja az évszakváltás kihívásait is.

Sütőbe behelyezve a szeleteket, kis mézzel meglocsolva, és kevéske fahéjjal megszórva, megsütve is egyszerűen csodás.

Én szoktam a gyümölcsprésemmel levet is készíteni belőle, mennyei, lehet keverni is almával, céklával, melyek szintén méhtápláló gyümölcsök is.

Tésztához: 2 1/2 dkg élesztő, vagy 1 cs. száraz; 1/2 dl meleg víz; 4 dl sima liszt; 1 1/2 dl teljes kiőrlésű liszt; 1 dl tej; 1 dl sütőtök püré; 4 dkg vaj; 4 ek barna cukor; 1 púp tk só; 1/4 tk őrölt szerecsendió

Morzsa töltelék: 3 ek porcukor; 3 ek barna cukor; 2 ek őrölt fahéj; 2 dkg fagyos vaj (lehet kicsit többet is készíteni, mert nekem kicsit kevés szokott lenni)

Elkészítés:

- Víz, tej, vaj langyosan, bele az élesztő.

- Majd a liszteket, cukrot, sót, szerecsendiót elkeverjük, beleöntjük a felfutott élesztőt, és a sütőtök pürével alaposan bedagasztjuk. 1/2 óra alatt langyos helyen duplájára kelesztjük.

- Közben a morzsa töltelék hozzávalóit egy edénybe morzsalékosra dolgozzuk és a hűtőben pihentetjük felhasználásig.

- A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, lisztezett deszkán kb 25x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megszórjuk a morzsatöltelékkel és szorosan feltekerjük a hosszabbik oldala mentén, majd kb újnyi vastag szeletekre vágjuk.

- Alaposan kivajazott tepsibe fektetjük a csigákat, langyos helyen ismét kelesztjük, majd 180 c fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Nagyon fincsi! Egészségetekre!