Kismama személyiségtípusok 3. Föld+víz

2022.11.15

Az Ayurvéda tanítása szerint várandósság alatt is meghatároz minket a bennünk uralkodó hatóerő. Befolyásolja a viselkedésünket, az egészségügyi kihívásainkat, a babánkhoz való viszonyunkat, a szülésünkre is hat, és a szülés utáni időszakunkra is.

A víz és a föld elemek uralkodó hatásai miatt, egyensúlyi állapotban ez a kismama mentálisan nyugodt, barátságos, bizalommal teli. E miatt várandósságában kiegyensúlyozott, bizakodó és erős fizikailag is. Istenhite van, mely még inkább erősíti azt, hogy minden rendben alakul körülötte és benne is, önálló, nincs szüksége tanácsra, nem hatnak rá mások hiedelmei.

Örömmel dolgoznak vele a szülésznők, orvosok, dúlák, mert sokkal befogadóbb természetű, mint a másik két személyiségtípus, könnyebben érti meg a történéseket. Babáját hamar kiismeri, lénye megnyugtató a babája számára.

Kihívásai: a víz és föld elem nehézkessége miatt, hajlamos a lustaságra, nehézkes fizikailag és mentálisan is, nehezen változtat. Hajlamos másokra hagyni a döntéseket, melytől nem érzi jól magát, mert nem feltétlenül az ő személyiségéhez igazított körülményben van.

- létbiztonsági és fajfenntartási félelmei lehetnek, fél a vértől, a haláltól, a fájdalmaktól,

- a mozgásszegény életmódja miatt a semmirekellősség érzése uralhatja,

- a túlevésre érdemes odafigyelnie,

- a mozgásra is érdemes figyelnie (séta, jóga, légzőgyakorlatok), a vizesedésre, emésztésre jó hatással vannak,

- halogatás helyett figyeljen oda, hogy rendet tegyen kívül-belül,

- hajlamos a befordultságra, hangulatzavarra, tudatosítsa magában, hogy a csecsemő mellett még inkább lelassulhat, monotonná teszi a kezdeteket, ehhez jó lehet társasági programot szervezni (más anyukával, babával közös séta, baba-mama jóga).

Egészségügyi kihívásai lehetnek: - emésztési zavarok, - súlygyarapodás, - nehézlégzés, - terhességi cukorbetegség, - ödémásodás, - fáradékonyság, - visszeresség.

Segíti: -rendszeres mozgás (séta, jóga, úszás), - légzőgyakorlatok (az emésztő tüzét segíti), - fanyar és keserű ízek előnyben részesítése, - a többszöri kicsi, gyakori evés. 

Szeretettel várlak, és kísérlek folyamataidban nőiséged útján!

Forrás: Ayurvédia Ayurvédikus masszázs képzésemről Horváth-Kovács Diánától tanulva, hála érte!