Az 5 elem, Ősz - a Fém elem évszaka 

HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás) Öt Elem Tana

Mielőtt megismernénk -csak érintőlegesen- a Kínai öt elem tanát (U-szin koncepció) megemlíteném, hogy vannak olyan vélekedések ősi magyarságunkat kutatók között, mely szerint eleink, a Hunok ősi világképe terjedt el az egész keleten. Vagyis a világ körforgása, a megszületés, az ősi elemek egymásból való keletkezése-táplálkozása, illetve az elmúlás, az egymást kioltó anyagok végtelen körforgása tarja életben a világot, és magát az embert is. Ha megértjük ezt a körforgást, az egymásra ható folyamatokat és társítjuk hozzá a Yin-Yang elméletben szereplő szervek kapcsolatait, megérthetjük a hagyományos kínai orvoslás logikáját és elméleti alapjait.

Az öt elem kínai neve: Wu Xing, (ejtsd: vu hszing) A wu írásjel jelentése öt, a xing jelentése utazni, menni. Általában úgy fordítják, hogy kifejezze a mozgást, az egymásba átalakulást. Ezért találkozhatunk öt fázis, öt mozdulat stb. elnevezésekkel is. Elterjedtebb azonban az "elem" elnevezés. Ez az elmélet ugyanúgy, ahogy a Yin és Yang viszonya, egy általános érvényű szabály, mely nemcsak az orvoslásra, hanem az összes létező természeti folyamatra érvényes. Míg a Yin és Yang azt a két ellentétes irányú mozgatóerőt fejezi ki, mely minden létezőt működtet, addig az öt elem tan azt a körforgást mutatja be, ahogy a természetben a különböző folyamatok lezajlanak. Vagyis ez egy dinamikus körforgás, melynek soha sincs vége. Az elmélet szerint a dolgok öt fázison (öt elemen) haladnak át, míg visszajutnak az elsőhöz, hogy aztán minden kezdődjön elölről. Legszemléletesebb példa erre az évszakok körforgása. (míg nálunk négy évszak szerepel egy évben, a kínaiak beemeltek egy ötödiket is a nyárutó-t, mely maga a központi Föld elemhez tartozik)

Ez az öt elem sorrendben a fa, a tűz, a föld, a fém és a víz. Az elemekhez nemcsak az évszakok, hanem egy sor más tulajdonság, érzet is kapcsolódik. Az "Öt Elem Tana" szerint minden dolog az öt elem jellemzőit tartalmazza. Az elemek aránya határozza meg a dolgok tulajdonságait, viselkedését, de minden ember tulajdonságát is. Az ember viszonylatában az egyes fázisokhoz, elemekhez funkciókat, szerveket is kapcsoltak, és miután szerveink is kapcsolatban (párokban) funkcionálnak, így yin és yang típusú szervek is tartoznak az egyes elemekhez.

A földben képződik a következő elem a Fém, mely hűvösséget, szárazságot áraszt magából, jellemző rá a tisztaság. A napszakok közül az este tartozik ide, amikor a nappal a végére jár. Az évszakok közül az ősz, amikor a tápanyagok "besűrűsödnek" a gyümölcsökben, gyökerekben, magokban. Az emberéletben az alkony, az öregkor, a bölcsesség koncentrálódása, a töpörödés ideje. A Fémhez tartozó érzelem a szomorúság, a búcsú a nyártól, a nappaltól, az élettől, és jelképezi az önmagunkba való visszahúzódást. A Fém színe a fehér, yin szerve a Tüdő, yang szerve a Vastagbél. A Tüdő az "égi energiát", a levegőt osztja szét a szervezetben. A Tüdő tisztítja a folyadékok útjait. A vese felé irányítja a vizeletet, a szív felé a vért, a bőrön át kifelé az izzadságot. A Tüdő energia a szőrzetért, a bőrért, mint külső védőszervért is felel. Nyitja-zárja a pórusokat, így az izzadást szabályozza. A bőr-tüdő kapcsolat az európai orvoslásban is bizonyított. A lélegzés nagy része a bőrön keresztül történik. A Tüdő a kapcsolatot a külvilággal az orron keresztül tartja. Minden, ami az orrba nyílik - a felső légutak, a mandulák, az arcüregek, az orrüreg - a Tüdő irányítása alatt állnak. Minden, ami az orrban történik - nátha, arcüreggyulladás, orrviszketés, orrvérzés - valamilyen Tüdő energiazavarra vezethető vissza.

A Fém összehúzódó energiáit a csípős íz szétoszlató hatása tartja egyensúlyban. A túlzott csípős íz szétszórja az energiát, árt a májnak is, mivel az is szétoszlató, és ettől a hatása felerősödik. Ernyeszti az izmokat, és az ereket, elbánik az "ősenergiával", és a szellemmel. A bőrt is károsítja. A túlzott csípős íz hatását keserűvel ellensúlyozhatjuk, a keserű keményít. A Fém energiáit tehát az összehúzó savanyúval erősíthetjük, illetve a szétszóró csípős-fanyarral gyengíthetjük. A Tüdő szabályozza a csípős ízek, és az erős főszerek iránti igényünket. Lelki értelemben a Fém elem segít megéreznünk a veszélyt, előre megsejteni dolgokat. Nyelvünk kifejezi ezt az összefüggést: "Jó orra van hozzá!" vagy "Kiszagolta a dolgot" szólásokkal. A tüdő elemhez tartozó érzelem a szomorúság, ha túlzásba kerül testünk görnyedtté válik, a vállak beesnek és "lóg az orrunk". Ez a testhelyzet gátolja a Tüdőt feladatának ellátásában, betegséghez vezethet. Ezért vigyázzunk a testtartásunkra és ne lógassuk az orrunkat!

A vastagbél fontos kiválasztó rendszer. A tüdő tisztaságot igényel és a tisztaságát a vastagbél tisztasága biztosítja. Ezért is igen fontos ősszel a tisztítókúra. A vastagbél elégtelen működése megmutatkozik a bőrön is kiütések, pörsenések, pattanások formájában. Ha a vastagbél tele van lerakódásokkal, akkor a fontos tápanyagokat nem tudja felszívni, és ennek következtében szervezetünk éhezni fog, még ha rendszeresen jóllakottnak is érezzük magunkat. Ősszel nem véletlenül kívánjuk jobban a csípős, fűszeres ételeket. Hiszen szervezetünk is e táplálékokkal akarja elősegíteni a tisztító folyamatokat. De ősszel nem ajánlatos fogyni sem, mindenképpen vesztesek leszünk, mert ilyenkor a szervezet a felhalmozásra dolgozik.

Szezonálisan jellemző betegsége: az őszi megfázás.

A hatalmas keleti puszták felett még ringatja a szél őseink szellemét, és mindaz ma is igaz, mit egykoron a világról és benne az emberről hittek.

https://keletimedicina.hupont.hu/27/hko-ot-elem-tana Letöltés: 2017.07.24. 16:32

Ősz - a Fém elem évszaka

Őszi teendőink: "sepregessünk a házunk táján"

Talán az ősz az az évszak, az összes többihez képest, amikor a legtöbbet tudhatunk meg önmagunkról. A betakarítás után a Természet mindent lecsupaszít. Ebben az évszakban a Természet elengedi az elmúlt év terméseit. Az ősz jelzi a növekedés időszakának a lezárulását, a befelé fordulást, a kifelé irányuló energiák visszahúzódását. A levelek elszíneződnek, majd lehullanak.


A Természet saját körforgásunk alkotási és elengedési szakaszára figyelmeztet minket: ősszel a fák nem ragaszkodnak makacsul a leveleikhez, hátha szükségük lesz rájuk a következő esztendőben. Ennek az évszaknak az energiája a többihez képest sokkal inkább támogatja a felesleges dolgainktól való megszabadulást, azt, hogy megváljunk életünk minden elavult és idejétmúlt elemétől, hogy be tudjuk fogadni a tisztát és az újat. S az ősz adományozza számunkra azt a képet, hogy kik is vagyunk valójában. Az ősz visszavezet bennünket belső lényegünkhöz, előremozdít bennünket, hogy mellőzni tudjuk azt, amire már nincs szükségünk, és feltárja előttünk, mi is az igazán jelentős az életünkben.

A kínai orvoslásban az ősz a Fém elemhez tartozó évszak. A Fém elemhez tartozó érzelem a bánat. Mindannyian szembesülünk az elvesztés, az elválás és az elengedés érzésével, és ilyenkor rendjén való szomorúságot éreznünk. A bánat söpri ki belőlünk mindazt, amire már nincsen szükségünk az életben. Amikor a Fém elem energiája megreked vagy egyensúlya felborul bennünk, a szomorúságérzetünk túlzott lesz és állandósul. Vagy másik végletként teljesen hiányozni fog - ők azok az emberek, akik nem tudják kifejezni bánatukat.

A Vastagbél és az elengedés
A Vastagbél a Fém elem két szerve közül az egyik, melynek az a szerepe, hogy kiürítse testünkből azt, amire már nincs szüksége vagy mérgező lenne. Gondoljunk csak bele, naponta mennyi "szemét" hat elménkre és szellemünkre. Ki kell ürítenünk ezeket a szellemi hulladékokat, különben elménk mérgezett lesz és megreked, képtelen lesz megtapasztalni a környezetben fellelhető tisztaságot és szépséget. A Vastagbél működésének köszönhetően tudjuk kiüríteni az összes szemetet testi és szellemi szinten.

A Tüdő és az inspiráció
Ebben az évszakban többről van szó, mint a dolgok puszta elengedéséről - ez az ideje a tisztaság befogadásának is. Ősszel a levegő felfrissül. Gondoljunk bele, milyen felébredni egy eleven őszi napon, amikor megtöltjük tüdőnket a tiszta, hűvös őszi levegővel. A Tüdő, a Fém elemhez tartozó másik szerv segítségével tudjuk befogadni a tisztaságot és az újat. A friss levegő belélegzésekor a természet inspirációval adományoz meg minket. A klasszikus kínai orvoslásban a Tüdőt úgy jellemzik, mint a "tiszta Égi Qi befogadója".

A Tüdő és a Vastagbél egy csapatként dolgozik - az egyik befogadja a tisztaságot, a másik kiválasztja a szemetet. Ha ezek a szervek nem látják el megfelelően munkájukat, szembesülhetünk a Tüdő és a Vastagbél fizikai gyengeségeivel, ami hörghurut, légszomj, köhögés, allergia, orrdugulás, tüdőtágulás, megfázás, torokgyulladás, szorulás, hasmenés, renyhe működésű vastagbél vagy alhasi fájdalom formájában nyilvánul meg. De mi történik az elménkkel és a szellemünkkel, ha a szemét egyre csak halmozódik és képtelenek vagyunk befogadni a tisztaságot? Hogy érezhetjük magunkat ebben az esetben? A nyugalom és az inspiráció, a spontaneitás és az üdeség helyett szomorúság és makacsság lesz úrrá rajtunk (az elengedés hiánya), elszigeteltség és negativitás. Mindennek a sötét oldalát látjuk, és csak azt vesszük észre, ami nehezen megy.

Ahogyan a fém értéket jelent a föld számára (arany és ezüst, ásványok és nyomelemek), a bennünk található Fém elem jelenti az önértékelésünket. Mindannyian csodálatos teremtmények vagyunk, sokkal értékesebbek és különlegesebbek, mint bármi, amit valaha véghez tudtunk vinni; mindannyiunkban működik egy sajátos és felbecsülhetetlenül értékes teremtő erő. Így amikor a Fém energiánk kibillen egyensúlyából, nem látjuk értékeinket; és kárpótlásul olyasmit keresünk, ami növelheti értékünket: beosztás, pénz, hatalom, hódítások - önmagában egyik sem jó vagy rossz, de az ezekre irányuló hajszánk a Fém egyensúlyzavarának a megnyilvánulása. Ráadásul miután megszereztük magunknak ezeket a dolgokat, továbbra is elégedetlenek maradunk. A Fém egyensúlyhiányos ember külső tiszteletre, minőségi tárgyakra és elismerésre vágyik, mert nincs tisztában belső értékeivel. Ezeknek az embereknek nehezükre esik az elengedés, mert saját értéküket "dolgokhoz" kötik - teljesítmény, kapcsolatok, gyűjtemények, vagyontárgyak és nézetek sorakoznak az elme telezsúfolt padlásán.
Azok pedig, akikben egyensúlyban van a Fém elem, nem törődnek a külső elismeréssel, a külvilág visszajelzései nem befolyásolják önértékelésüket, mert az szilárd belső alapokon nyugszik.

Németh István
Neil Gumenick alapján

Az 5 elem, Ősz - a Fém elem évszaka