A női jóga varázslata

A női jóga varázslata

Mi nők, sokféle céllal kezdünk el jógázni. Van, aki izmosabb, hajlékonyabb, feszesebb, fittebb, karcsúbb szeretne lenni, van aki a gerincét védené, van aki nyugodtabb, ellazultabb érzésre vágyik, van aki azért, mert már a csapból is a jóga jótékony hatásai folynak.

És sokan azért, mert a nőiségükkel vannak gondjaik. Nehéz és görcsös menstruáció, ciszták, terméketlenség, mióma, kisebb-nagyobb műtétek, hormonzavarok, párkapcsolati problémák... Mind-mind olyan motivációs tényező, mely önmaguk mélyebb megismerésére hívja a nőket. Ilyenkor érezhetik, hogy nem tudják már izomból teljesíteni a hatha jóga sokszor erőszakos és aktív ászanázásait, és a helyzetük vagy a koruk miatt eljött a finomabb odafordulás ideje, a saját női testük megértésének ideje.

A női jóga magában foglalja a hatha jóga minden pozitív hatását, és ennél még sokkal többet ad. A női jóga nőknek lett megalkotva, egyfajta terápiás jógaként, és nemcsak a fizikai testtel, hanem a lélek anatómiájával is foglalkozik.

A feminista hullám lecsengésével újból előtérbe kerülnek a klasszikusabb női szerepek. Az igazi, valódi, örök női értékek. De már annyi téren kell megfelelnie a mai asszonyoknak, hogy nem is tudjuk igazán, hogyan nyúljunk a nőiség témájához, hogyan legyünk finomak és lágyak önmagunkhoz és a társainkhoz, és egyúttal termelékenyek és hatékonyak... Nincs minta arra, hogy a mai korban hogyan simítsunk egybe mindent, ami a nőiséghez tartozik, mindezt úgy, hogy mindenki elégedett legyen. És mik is ezek az értékek, minőségek tulajdonképp? Ezzel sem vagyunk tisztában.

Mai duális világunkban a férfi és a nő a kettősséget ugyanúgy szimbolizálja, mint a nappal és az éjjel, a tűz és a víz, a meleg és a hűvös, az ég és a föld. Magunkkal hordozott tudatalatti kollektív mintáink miatt a mostani korban a stabilabb, állandóbb, erősebb férfi minőségeket, a férfi vezetést fogadjuk el irányadónak, patriarchális társadalomban élünk. De nem is olyan régen a női minőségek voltak az értékteremtőek. Az ősi kultúrákban, ahogy a védikus kultúrában is, a nőket az erkölcs és a család őrzőjeként becsülték, óvták, védték, az élet forrásaként tisztelték.

A nő az élet eredője és fenntartója; ciklikusan járja köreit, ahogy a természetben az évszakok követik egymást. A természet szétválaszthatatlan egysége, mint az élet és a halál, a teremtés és a pusztítás ellentétpárja egyesül Isten női arcában. Attribútuma a kagyló, a víz, a barlang, az edény, a Hold, a virág, a bőségszaru, a gabona, a harang, a gyümölcs, a termés... A virágzó, termő fák, ágak, valamint a hegyek, amelyekből az éltető források, patakok szintén utalhatnak rá. Szimbolikája az elemek közül a víz és a föld - úgy a termő, mint a pusztulás után mindent elnyelő anyaföld is - jelentéseihez kapcsolódik.

A nő nem stabil és nem állandó. A nő ciklikusan működik, teste nem kiszámítható és nem ugyanolyan folyamatokat követ. Mindig változik, és mindig alakul. A nő a befogadó, a tápláló, a nő az, aki képes a KÉT-ségből EGY-séget létrehozni a megtermékenyülés és az életadás során, a nő az, aki egybe tudja szeretni a szétválasztottságot, békét, mosolyt, simogatást visz oda, ahol viszály dúl. A nő az, aki méhe és szíve, és nem az ész bölcsességét használja.

Igen, a méhére is hallgat bármilyen furcsán hangzik is ez első olvasatra. A méhünk sokkal több, mint az a szerv, ami kihordja a gyermekünket. Hogy megértsük a test üzeneteit a női jógában a női szervek gazdag szimbolikus jelentéstartamával is dolgozunk. A méh az egyik legfontosabb női energetikai szervünk, független attól, hogy tudjuk-e vagy sem. A nők ősi tudása, zsigeri bölcsessége tárháza a méhünkben lakozik. A méh egybegyűjti a tápláló földi teremtő energiákat, összekapcsolódik a Föld méhével, Földanyával, és a begyűjtött energiákat transzformálja, tisztítja és felfelé tereli a szívhez. Minden menstruáció alatt az elmúlt hónap befogadott érzelmi energiái engedődnek el a méhből, minden olyan történés, blokk, feszültség el tud távozni, ami már nem táplál minket. Minden olyan is, amit másoktól, sok esetben a velünk élő, testünkkel kapcsolódó férfiaktól fogadunk be. Ha nem tartjuk tiszteletben ciklikus holdnapjainkat, ez a tisztító rituális "méregtelenítés" nem tud megtörténni tökéletesen. Ha ugyanúgy terheljük magunkat ezekben a napokban mint máskor, ha undorodunk magunktól ilyenkor, ha elrejtjük és gyógyszerekkel tesszük érzékelhetetlenné ezt a csodás folyamatot, a saját lelkünk tisztítása sem tud megvalósulni, az elmúlt hónap lelki sérülései sem tudjak kioldódni. A női ciklus mély és gazdag jelentéstartalommal bír, megfigyelése egyfajta kulcs önmagunkhoz is.

A méh energiája egy lassabb energia, hisz 9 hónap kell a gyermek kihordásához is, míg a petefészek a teremtőerő mag-energiája sokkal gyorsabb, csak két hétre van szükség, hogy egy petesejt megérjen. A petefészek a kreativitás, az ötletcsírák, a teremtés tárháza. Minden olyan teremtés, amit visszafojtottunk, amit nem engedtünk át az érlelődési, kihordási és világra hozatali folyamatnak, nyomot fog hagyni a női szervrendszerben. Minden, nőiségünkre akár magzatkortól ért hatás szintén megtalálható a női szervek szintjén, fizikai formában, sokszor betegségek képében.

A női jóga összpontosít az alsó három csakrára, a gyökér, a szakrális (igen, szentséges) csakrára és a köldökcsakrára is. Részletesen foglalkozunk a női szervek egészségtanával, az áramló, lágy, de dinamikus gyakorlatok során minden oldalról stimuláljuk, masszírozzuk a női szerveket, harmonizáljuk a hormonműködést. A ritmikus ingerek folyamán keletkező finom energiapumpa felébreszti a női szervek erejét. Oldjuk a csípő merevségét, ezáltal segítünk a női testnek kitárulni. Mind fizikai, mind energetikai gyakorlatokkal dolgozunk, olyan mély testi tapasztalások útján haladva, amik a jóga finom eszközeivel, a befelé fordulással és kapcsolódással önmagunkhoz, a testünkhöz, segítenek megnyitni az utat a finom érzékelés számára.

Szintén fontos, hogy a szívcsakrával is ugyanilyen aktívan foglalkozzunk. A szív nemcsak a vérkeringés biztosítója, hanem a tiszta érzelmeink helye is. A lélek lakhelye is, aki a szívben Isten parányi részeként folyamatosan jelen van. Innen kapcsolódunk, önmagunkhoz, társainkhoz és Istenhez is. Nem meglepő, hogy a női szervek betegségein túl, a szívbetegségek a leggyakoribbak. Miért is? Mert nincs megnyitva a szív a tiszta szeretet számára, nem tud se befogadni, se adni... a nők mellei mint transzformáló, erősítő tölcsérek, mellékcsakraként közvetítik a szeretetenergiát. Ez a szoptatás során szó szerint is megtörténik, Szer-ETET-ként. A nők a szívük és női szerveik energiáit felébresztve, azokat táplálva, táplálják a világot is, és jobbá teszik az életet.

Nagyon egyszerűen és röviden igyekeztem írni a női jóga varázsáról, de mint maga a Nő, ez nem visszaadható a szavak szintjén. A tapasztalás, a mélyre merülés és az újra feltámadás nőiséged terén, a felszabadultság, a harmónia, a termékenység és a kiteljesedés kísérik női jógásaink hullámzó útját. A klasszikus jógaórák felépítését követő, de lelki szinten is gyógyító jóga, energia és táncos gyakorlatok segítenek önmagadhoz közelebb kerülni. Itt nem kell megfelelni, nem kell hősnek lenni, megszakadni és teljesíteni.
Egyszerűen önmagad légy, úgy gyönyörű és tökéletes, ahogy vagy, az útonlevés folyamatában.


Gergely Anna (Gödöllő, Shanti Jógastúdió) cikke, megjelent a Jógapont Online jógamagazinban 2016-ban

A női jóga varázslata