MeNőpauza

2023.11.08

Ez egy könyv címe Sári Edinától, és most kölcsönvettem ehhez az írásomhoz. :)

Szerintem menő ez a fajta "pauza", "szünet", a változókori életszakaszban a visszahúzódás, ahol hagyjuk kibontakozni ebben az átalakulásban új lényünket. Ehhez erre van szükség. Egyébként a várandósság időszaka is ilyen, lehetőség a szükséges átalakuláshoz.

A menopauza valójában az a pont, ami előtt 12 hónap menstruáció nélkül telik el. Van előtte és utáni szakasz. A menopauza előtti időszakot perimenopauzának hívjuk, és megkülönböztetjük a menopauza utáni életszakaszunkat. 

A perimenopauzában termékenyek lehetünk, és a menstruáció rendszeresen és rendszertelenül is jelentkezhet, illetve több év is eltelhet így, míg elérkezünk a menopauzához. A 40-es életévünktől kezdődhet, a petefészkek kezdenek fokozatosan  egyre kevesebb ösztrogént termelni. van aki korábban érzékeli, érdemes megvizsgálni az életmódunkat, hogyan bánunk életenergia készletünkkel, ami egy adott, meghatározott mennyiség erre az életünkre. A testünk mindig jelez!

Perimenopauzás tünet lehet a rendszertelen menzesz, erősebb menzesz, a súlygyarapodás (főleg a hasi), hőhullámok, éjszakai izzadás, hangulatváltozások, memória- és koncentrációs zavarok, erős szívdobogás, ízületi merevség, csökkenő izomtömeg, mellérzékenység, fáradtságérzés, nehéz alvás, fejfájás, csökkenő libidó, húgyúti fertőzések, termékenységi problémák, hüvelyszárazság, vizeletszivárgás, fokozottabb vizelési inger.

A menopauzában kevesebb ösztrogénszint van, nincs érett petesejt, így megszűnik a menstruáció. Általában 45-55 év között érkezik el. A perimenopauzás tünetek enyhülhetnek, több energiánk lehet, de bizonyos egészségügyi kockázatok növekedhetnek. Fokozottabban érdemes foglalkozni, megsegíteni a csontsűrűségünket, a szív és érrendszerünket, a záróizmainkat, és egy másfajta életmódot követni, erről írok alább is, és még szándékozom többet is, főleg a saját tapasztalásaim mentén.

Fontos, hogy az ösztrogén és a progeszteron szint is csökken, a tesztoszteron szintünk nőhet, illetve, hogy nagyon sok ösztrogén szerű anyaggal is kapcsolódhatunk napjaink során, melyekkel ösztrogén túlsúly léphet fel, tehát az arányokat érdemes vizsgálni.

Figyelem magamat, ebben az átalakulásban, újra tanulom, tesztelem, mindez idő, befektetés, ami megtérül.

Említettem, hogy természetgyógyász segítségét is kértem. Ruskal-Klemm Csilla kedves, tapasztalt, sokoldalúan, természetesen közelíti meg a témát, ha kell orvosi vizsgálatokkal kiegészítve, orvossal együttműködve. Mi rögtön egy hullámhosszra kerültünk. Szeretettel ajánlom!

Hasznos figyelemmel kísérnünk pár napunkat, feljegyezve az ébredés, lefekvés idejét, a kettő közötti történéseket, mint, hogy mikor, mit, mennyit eszünk, iszunk, mikor, mennyit, mit mozgunk. Érdemes feljegyezni az alvás minőségét, energia szintet, ha volt tünet, akkor azt, ha történt jelentősebb érzelmi behatás, azt is. A hozzám érkezőknél, akiket egyénileg kísérek, fontosnak tartom megjeleníteni a munkával, munkahelyen töltött időt, és a hobbival, valamilyen más örömteli tevékenységgel töltött időt is. Remekül láttatja velünk, hogy hol, miben lehet hiányosságunk, hol lehet és érdemes változtatni, hogy jobban érezhessük magunkat.

Időszerű teljes laborvizsgálatot hormonvizsgálattal elvégeztetni, csontsűrűség vizsgálatot, hogy legyen kiindulási alapunk, komplex nőgyógyászati szűrővizsgálattal. 18 évesen egy mellemben talált fájdalmas csomó (tejmirigy volt) miatt volt részem a régi Mammográfiai vizsgálatban, ami fájdalmas élményként él bennem, ezért azóta nem is voltam. A testtudatosságomban, és az egészséges életvitelemben hiszek, hiszek a mindennapos testápolási rutinomban, mellyel szeretettel teli figyelemmel veszem körbe testemet, a nehezebb lelki megéléseim oldásában hiszek, a mindennapos öröm és hála tudatosításában, és az elme programozásában, áthuzalozásában. Még is be-bekúszik anyai nagymamám mellrákja, aminek hála pozitív vége lett, egy kedves ismerősöm mellrákos története, aki nem élte túl, egy másik kedves ismerősöm, aki meggyógyult, szóval erre még ráérzek, hogy hogyan legyen. Alapvetően én is szeretem időnként diagnosztikai eszközökkel is ellenőrizni egészségi állapotomat.

Általában elegendő folyadékot veszek magamhoz, főleg vegán sok zöldséges étrendet viszek hétközben az Öko Kamrának köszönhetően, többnyire saját kenyeret sütök, sokat mozgok, női jógázok, súlyzós, saját súllyal végzett tornát is végzek minden nap, kiegészítve futással, biciklizéssel, korcsolyázással, úszással, mikor, mivel, és a napi kutyás sétával.... A munkám a hobbim is, bár vannak kihívásai, az ezekből, és más megéléseimből keletkező terheket igyekszem a mozgással és más örömteli tevékenységgel átalakítani, engem táplálóvá tenni.

Sokat segít nekem is a Metamorf stressz kezelés és különféle masszázsok. Szeretek más szakemberekhez is elmenni, hogy külső visszajelzésem is legyen a testemről, hiszen az én tudásom sem teljes ebben a hatalmas témakörben, így megyek most is csontkovácshoz és gyógytornászhoz is.

Fontosak a kapcsolataink, a mennyiség helyett, itt is a minőséget szem előtt tartva. Mérgező kapcsolódások helyett, tápláló, felemelő érintkezések szem előtt tartása. Nyitott vagyok, szeretek új embereket megismerni, ugyanakkor fontos nekem az önmagamban lét is, e kettő egyensúlya.

Étkezésnél a gyümölcsevésre jobban oda szeretnék figyelni, és a reggeli fehérje bevitelre. A reggeli kásáimat váltogatom tojással, sajttal, túróval, vajas pirítóssal, zöldséggel. A mikrozöldeket, csírákat is elkezdem újra termelni itthon. A Kispesti Waldorf iskolánkban jól működő háztáji kosár közösség van, ahol be tudjuk szerezni a jó minőségű házi tojást, bio almát, és egyebeket. Isteni kecske sajtot, és mézet a telkünk közelében veszek, Hollókő előtt (ha arra jártok, feltétlen vegyetek) vagy egy jógásom anyukájától.

Táplálékkiegészítőket is egy ideje érzem, hogy rendszeresen fogyasztanom jó. A C-, D vitamin mellett Millgammát használom B vitaminnak az idegrendszeremre kúra szerűen, a Forcapil a hajamra, körmömre vált be kúraként. Hal kollagént hialuronnal por formájában a JutaVites málnásat turmixént fogyasztom reggel az ízületekre, bőrömre. Máriatövismagolajat a májam méregtelenítésére használom ezt is kúra szerűen, és a csukamájolajat most GAL Omega-3 készítményre cseréltem le, és újra elkezdtem az Ashwagandhát szedni az éjszakai és nappali nyugalmamért, illetve amit nem szedtem eddig, de most elkezdem, az a GAL magnézium biszglicinát. GAL Kolin cseppet is használok. Ha szeretnétek tudni melyik, mire való nézzetek utána!

A gyógynövényeket tea, virágvíz, és illóolaj formájában használom, elég változatosan, Például a levendula és mandarin illóolaj párologtatása segített a jó alvásban, és a fejfájásban. Cickafarkkal óvatosabb vagyok, hiszen fitoösztrogén növény, és a változókorban ugyan csökken az ösztrogén és a progeszteron termelés, de sok ösztrogén szerű anyaggal érintkezhetünk, ami meg túlsúlyba helyezheti az ösztrogén szintünket. Ezért lényeges tudnunk, hogy hogy van a hormontermelésünk, és a tünetek is mutatják, hogy mire van inkább szükségünk a hormonális egyensúlyunkhoz.

Az életmód, a helyes légzés, az alvásminőség, a gondolataink megzabolázása, szándékunk megfogalmazása, a megfelelő mozgás, táplálkozás, a jó szabad levegőn töltött idő, az örömteliség, a hála érzése, a jó kapcsolatok, az aktivitás és a pihenés egyensúlya, a figyelmünk tudatosítása mind lényeges egészségünkhöz és így a boldogságunkhoz.

Szeretettel várlak én is, mint egyik szakember, egyéni, vagy csoportos női jógára. Egyéni kísérésben személyre szabottan tudjuk állapotodat javítani, a sokféle női gyakorlattal, és praktikákkal.